15 Ιουν. 2020

Κάηκε ολοσχερώς ο Ναός και η Εικόνα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας

| Ιστολόγιο |


 

 

 Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σήμερα θρηνεί!
Στέκει συγκλονισμένη και δακρυρροούσα μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία, κατώδυνη στην ψυχή και στην καρδιά, ενεή στο τραγικό ολοκαύτωμα του εν χρήσει καθολικού της Ι. Μονής της Θεοτόκου, της επωνομαζομένης Βαρνάκοβας και ιδιαιτέρως μπροστά στην
ολοσχερή καταστροφή της Θαυματουργού και Εφέστιας εικόνας Της.
Σε συνέχεια του πύρινου εφιάλτη που ενέσκηψε προ τριετίας, νέα πυρκαγιά έπληξε το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 την Ιερά Μονή.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας - ένα από τα πέντε αρχαιότερα της Ελλάδος, η Αγία Λαύρα της Ρούμελης - έχει μακραίωνη ιστορία από το έτος 1071, με ιδρυτή της τον Άγιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και πρώτους κτήτορες δύο Κομνηνούς!
Κόσμημα, σέμνωμα και καύχημα της Ιεράς Μονής υπήρξε ανά τους αιώνες όχι η αυτοκρατορική καταγωγή των πρώτων κτητόρων της, όχι τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα του καθολικού, όχι το σπάνιο αρχείο της βιβλιοθήκης με τα περίφημα χρυσόβουλα, αλλά η Θαυματουργός και Εφέστιος εικόνα της Παναγίας, της Μεγαλομάτας Παναγιάς, της Γιάτρισσας, που το στοργικό Της βλέμμα έστρεφε και παρακολουθούσε τα παιδιά Της όπου και αν αυτά βάδιζαν, θεραπεύοντας συγχρόνως στην ψυχή και στο σώμα τους
"πάθη πολλά και χαλεπά".
Το εμφανές ράγισμα - κατά μήκος του προσώπου Της - έγινε ταυτόχρονα με τον τορπιλισμό του ευδρόμου
"Έλλη" στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940 και φανερώνει την φοβερά προστασία Της στο δοκιμαζόμενο γένος.
Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις μας,
κηρύσσουμε την Ιερά μας Μητρόπολη σε γενικό πένθος έως τις 14 Αυγούστου 2020, συμπάσχοντας στην σκληρή δοκιμασία της δεινώς εμπερίστατης ιεράς Αδελφότητος των μοναζουσών.
Προσκαλούμε δε τους πιστούς να γίνουν συναγωνιστές της πίστεως και της αγάπης με εντατική προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και συντριβή καρδίας, ώστε ο Θεός της παρακλήσεως, των οικτιρμών και της φιλανθρωπίας να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω θλίψη, κίνδυνο, ανάγκη και πένθος από ολόκληρο το Έθνος μας.

 Ο Μητροπολίτης

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

* * *

kataskinosi-agkyra.blogspot.com

 Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης