14 Ιουν. 2020

Υπάρχει εικονοστάσι στο σπίτι σας; Οι εικόνες ακούνε; Οι εικόνες βλέπουν;

| Ιστολόγιο |


 Στο Ορθόδοξο σπίτι πρέπει να υπάρχει εικονοστάσι με την εικόνα του Χριστού, της Παναγίας και την εικόνα του Αγίου που ιδιαίτερα τιμά η οικογένεια.
Μια εικόνα δηλαδή στην όποια εικονίζεται ό Άγιος του οποίου το όνομα φέρει ο οικοδεσπότης, ή μία εικόνα που έρχεται κληρονομιά από το παρελθόν. Στο δωμάτιο της Ορθόδοξης οικογένειας υπάρχουν τα στέφανα μέσα σε κασετίνα με εικόνα τού Χριστού και της Παναγίας, θα υπάρχει όμως και ο Εσταυρωμένος πάνω από κάθε κρεββάτι όλων των μελών της οικογενείας. Στο δωμάτιο των αγοριών, εικόνες με τους Αγίους που έχουν τα ονόματά τους και στο δωμάτιο των κοριτσιών αντιστοίχως. Ακόμα, κάπου πρέπει να υπάρχει το εικονοστάσι της οικογένειας με το καντήλι αναμμένο.

Αλήθεια, τί προσφέρουν οι άγιες εικόνες στην ζωή της οικογένειας και στους επισκέπτες; Γράφει ένας συγγραφέας που ασχολείται με το βαθύ νόημα των εικόνων, ότι ή εικόνα είναι ο ορατός λόγος. Όταν διαβάζουμε τον λόγο του Θεού στην Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή, έχουμε τον γραπτό λόγο του Θεού - όταν ακούμε μία κατήχηση ή έναν λόγο εκκλησιαστικό, ένα κήρυγμα, έχουμε τον προφορικό λόγο τού Θεού.

Όταν βλέπουμε μια εικόνα, έχουμε τον ορατό λόγο του Θεού. Δηλαδή όταν βλέπουμε την εικόνα της Σταυρώσεως, έχουμε μπροστά μας το γεγονός της Σταυρώσεως. Όταν βλέπουμε την εικόνα του Αγίου Δημητρίου, έρχεται στη σκέψη μας το μαρτύριο του Αγίου. Με αυτό τον τρόπο ξαναθυμίζει η εικόνα την πίστη της Εκκλησίας μας, την πίστη που θέλει τον χριστιανό να νοιώθει εγγύτητα προς το εικονιζόμενο πρόσωπο. Οι εικόνες μας θυμίζουν την ζωή του Χριστού, τα θαύματά Του, τις ευλογίες Του στα παιδιά, τη δράση Του, τον Μυστικό Δείπνο και τόσα άλλα. Η εικόνα της Θεοτόκου μας θυμίζει ότι Εκείνη είναι η Μητέρα όλων μας. Είναι αυτή που πρεσβεύει κάθε στιγμή στον Χριστό, τον Υιό της, για την σωτηρία μας. Ο λαός μας, την τιμά ξεχωριστά με τόσους ιερούς Ναούς και εκλεκτή εικονογραφία. Οι εικόνες στα δωμάτια των παιδιών ομιλούν για την ζωή και το έργο του Αγίου που φέρουν το όνομά του και που ο πατέρας και η μάννα το επαναφέρουν στη μνήμη τους περιγράφοντας τον βίο του Αγίου.

Ένα ερώτημα το οποίο θέτουν ίσως όλοι εκείνοι πού τις εικόνες τις θεωρούν διακοσμητικά στοιχεία και όχι ιερά αντικείμενα που βοηθούν στον αγώνα και την προσευχή: «Οι εικόνες ακούνε; Οι εικόνες βλέπουν; Οι εικόνες εκπληρώνουν το αίτημα του πιστού που το θέτει μπροστά τους με προσευχή, με κλάμα, με πόνο;» Να ανατρέξουμε στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Λέει ο Άγιος ότι μία κόρη που ήταν έτοιμη να υποκύψει σε αμαρτία, καθώς είδε την σεβάσμια εικόνα του Αγίου Πολέμωνος, συγκλονίστηκε τόσο πολύ, ώστε ντράπηκε γι’ αυτό που πήγαινε να κάνει και ανέστρεψε την πορεία της και έφυγε από τον πειρασμό. Έχουμε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία. Είναι γνωστή η μετάνοιά της. Είναι γνωστή η αγιότητά της. Η Εκκλησία την τιμά δύο φορές τον χρόνο. Λόγω της απρόσεκτης ζωής της, μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε να εισέλθει για να προσκυνήσει τον Σταυρό του Κυρίου. Τότε, ατενίζοντας την εικόνα της Θεοτόκου στην είσοδο του Ναού της Αναστάσεως, ζήτησε από την Παναγία να της επιτρέψει να μπει, και η Παναγία της το επέτρεψε.

Αλλά ρωτάνε σήμερα μερικοί: Τί κάνουν οι εικόνες; Ποιούς ρωτάτε και γιατί τους ρωτάτε; Να ρωτήσετε τις μαννάδες που ξενυχτούν γονατιστές, τους πατεράδες, τις αδελφές, τους αδελφούς. Αυτούς θα ρωτήσετε και θα σάς πουν.
Ναι, θα σάς πουν ότι οι εικόνες δεν είναι απλώς διακοσμητικοί πίνακες. Οι εικόνες μας φέρνουν σε επαφή με τα εικονιζόμενα πρόσωπα, και αυτά τα πρόσωπα, οι Άγιοι, μας ακούν, βλέπουν και πρεσβεύουν για τα αιτήματα των προσευχομένων. Ναι, δοκιμάστε, αν θέλετε, θα το δείτε και εσείς.

Θα τελειώσουμε με κάτι ακόμη, για το τι ρόλο έχουν οι εικόνες στο σπίτι μας. Οι εικόνες είναι οι φύλακες του σπιτιού και τού ήθους του σπιτιού μας και του ήθους των μελών της οικογενείας. Ο επισκέπτης βλέπει τις εικόνες, αντιλαμβάνεται την πίστη της οικογένειας και προσαρμόζει κατά την επίσκεψή του τα λόγια του και την συμπεριφορά του προς την πίστη και το ήθος αυτής της οικογένειας. Αυτό είναι η ασφάλεια της οικογενείας. Και την προσφέρουν οι εικόνες με την παρουσία τους. Δεν είναι ούτε τα ξύλα, ούτε τα χρώματα, ούτε οι μπογιές. Είναι οι εικόνες. Είναι εικόνες ζωντανών προσώπων που έζησαν κάποτε, μαρτύρησαν την αλήθεια του Χριστού, αλλά και εξακολουθούν να ζουν. Γι’ αυτό και ακούν τις προσευχές μας και βοηθούν να έλθουν λύσεις στα προβλήματά μας με την ευλογία του Θεού.

askitikon.eu

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης