14 Ιουν. 2020

Η προσευχή πριν το φαγητό

| Ιστολόγιο |


 

 

 Λένε οι Πατέρες, ότι όσοι δεν κάνουν τον σταυρό τους πριν φάνε, ομοιάζουν με τα ζώα, που τρώνε χωρίς προσευχή.
Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάνοντας την προσευχή τους πριν φάνε τρόφιμα, που ήταν χαλασμένα και δηλητηριασμένα π.χ. σε καιρό πολέμου και πείνας, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα!
Κάνοντας τον σταυρό τους με πίστη, ενήργησε η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στα τρόφιμα αυτά και τα κατέστησε βρώσιμα και μη βλαβερά!
Όταν όμως δεν κάνει - κάποιος - τον σταυρό του πριν φάει και υγιεινά να είναι, μπορούν να τον βλάψουν, γιατί μπορεί στην ύλη της τροφής, να κρύβεται ένα δαιμόνιο! Έχει εξουσία το δαιμόνιο να μπαίνει στην ύλη, ειδικά στο νερό, γι' αυτό και πριν πιούμε νερό, να κάνουμε τον σταυρό μας.
Ό,τι εισέρχεται σε βρώση και σε πόση, πρέπει να είναι σφραγισμένο από εμάς με τον σταυρό μας. Γι' αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι ήταν πιο γεροί στο σώμα και στο μυαλό, διότι είχαν περισσότερη πίστη και έκαναν τον σταυρό τους σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, ειδικά πριν φάνε και πιούνε. Με την προσευχή, λοιπόν, ευλογείται η τροφή. Να λέμε: ''Ευλόγησον Κύριε την βρώση και την πόση'' και όταν φάμε να λέμε: ''ευλόγησον Κύριε τα περισσεύματα της τραπέζης ταύτης''.
Σταυρώνοντας την τροφή, μεταποιείται η τροφή σε αγιασμένη τροφή και χαριτώνεται το σώμα.
Αλλά και όταν τρώμε, πρέπει ο νους μας να είναι στον Θεό, για να τρεφόμαστε έτσι διπλά. Υλικά και πναυματικά.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

agios-dimitrios.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης