23 Μαϊ. 2020

Κινάει μια δύσκολη εποχή ...

| Ιστολόγιο |


 

 

 Δεν μπορεί κανένας πραγματικά Ορθόδοξος Χριστιανός να μένει αδιάφορος στην παραβίαση της χιλιόχρονης ιεράς παράδοσης και των κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μικρές και μεγάλες υποχωρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, μας οδήγησαν σε μεγάλο κατήφορο. Η διάκριση των θέσεων ανδρών και γυναικών μέσα στον Ναό σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί.
Η σεμνή και ιεροπρεπής ενδυμασία παρά τις ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις, δεν τηρείται. Από το ντύσιμο αυτό αρκετοί ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί σκανδαλίζονται και κινδυνεύουν, αφού πλέον δεν επισημαίνεται το λάθος. Γυναίκες και άνδρες συμψάλλουν, χωρίς να υπάρχει λόγος, ενίοτε και με την παρουσία μαέστρου.

Οι ιερές ακολουθίες συχνά μειώνονται σε διάρκεια για τη δήθεν εξυπηρέτηση των πιστών. Όποιος όμως δεν πάει με χαρά στην εκκλησία και δε διψά τον Χριστό, και μέσα στην εκκλησία που είναι, δεν ωφελείται. Κάποιοι βάλθηκαν εδώ και λίγο καιρό να μας κάνουν να ξεχάσουμε και την Ελληνική γλώσσα. Ανάγνωση προφητικών αναγνωσμάτων στη δημοτική γλώσσα αυτοβούλως. Το Πάσχα λίγοι κατάφεραν να το περάσουν με λειτουργική ζωή και Θεία Κοινωνία. Οι άλλοι εόρτασαν με την Τηλεόραση και με δήθεν κατάνυξη και προσευχή από απόσταση.

Ο ναός του Χριστού πια δεν θυμίζει εργοτάξιο χτισίματος ζωής αιωνίου. Κατήντησε εργοτάξιο, με άσπρες – κόκκινες κορδέλες, ζώνες απαγορευμένες, στιβαγμένα καθίσματα, αποθήκες, οσμή αντισηπτικού, πίνακες ανακοινώσεων κ.λπ. Ο ψάλτης με το τάμπλετ ή το κινητό με γάντι, ιερείς με μάσκες, τζελ αντισηπτικά. Να μη μπορούμε πια να φιλήσουμε το χέρι του ιερέα, για να λάβουμε την ευλογία του. Φτάσαμε στο σημείο ωμά πλέον να ακούει ο καθυστερημένος εκκλησιαζόμενος: “Δεν έχουμε θέση!” Για σένα αδερφέ μου που θες ζωή και χαρά Χριστού δεν υπάρχει θέση! Φύγε από εδώ. Έλα μετά. Πήγαινε με το διαδίκτυο στο σπίτι, βρες ζεστασιά στо ποτό, στις εφήμερες σχέσεις, σε κάθε τι το άχρηστο. Οι καημένοι λιγότερο πιστοί δύσκολα θα αντέξουν την θλίψη μιας απόρριψης.

Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τώρα περισσότερο από ποτέ όποιον λιγότερο πιστό αδελφό μας έχει καλή διάθεση, οι άνδρες τους άνδρες αδελφούς μας και οι γυναίκες τις γυναίκες αδελφές τους.
Είναι κρίμα να μη μπορούμε πια να κάνουμε γάμο, βάπτιση και κηδεία με πλήθος κόσμου, το οποίο πλήθος ανοίγει προσευχόμενο τα εύσπλαχνα τρίσβαθα της θεϊκής καρδίας, για να δοθεί ευλογία από την Αγία Τριάδα σε κάθε περίσταση του βίου μας. Είναι κρίμα να μη μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, διότι η πολιτειακή εξουσία θα μας κυνηγήσει και θα μας φυλακίσει. Ας πάμε και φυλακή για τον Χριστό, ας γίνουμε και σεσημασμένοι. Κάποιοι ήδη έγιναν. Τις υμάς χωρίσει από Χριστού; Ας έχουμε αγιοπνευματική χαρά και πνεύμα θυσίας υπέρ Χριστού. Δεν μας πληγώνει η κοροϊδία του κράτους, δεν μας πληγώνει η μείωση των εισοδημάτων μας. Μας πληγώνει ο εμπαιγμός μας από τους απίστους κατά την εκδήλωση της πίστης μας, μας πληγώνει η μάσκα που αποτελεί ασέβεια στο ανθρώπινο πρόσωπο, ιδίως μέσα στον ναό. Ας μην χάνουμε τουλάχιστον χρόνο και ενέργεια με την ανάγνωση αρνητικών ειδήσεων. Ας μην χάνουμε χρόνο με πνευματικές αναζητήσεις κειμένων, σχολίων ή βίντεο στο διαδίκτυο, λιώνοντας τα μάτια μας σε μια οθόνη, που μόνο και ο φωτισμός της κουράζει τον ήδη κουρασμένο άνθρωπο. Ας μην ποθούμε οι ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί την κοσμική χαρά. Διότι χαρά που δεν έχει Χριστό, είναι υποκατάστατο χαράς και σίγουρα θα φέρει λύπη.

Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και η Ορθόδοξη Εκκλησία επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο για να συμπεριλάβει στους κόλπους της όλους τους ανθρώπους της Γης. Σώζεται μόνον όποιος είναι βαπτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος και οι αλλόθρησκοι κρίνονται εκ Θεού με τρόπο τον οποίο δεν γνωρίζουμε απόλυτα. Εξομολόγηση - Μετάνοια - Θεία Κοινωνία, είναι τα μέτρα της σωτηρίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν συμπεριλαμβάνει απλά ανθρώπους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία σώζει, και εκεί έγκειται η διαφορά της από τις αιρέσεις του καθολικισμού, παπισμού, ουνιτισμού, προτεσταντισμού, λουθηρανισμού, καλβινισμού.
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!
Μόνο η Ορθόδοξη είναι Εκκλησία. Ας μη ντρεπόμαστε να το λέμε!

Χριστός Ανέστη!

“Χριστιανική Εστία Λαμίας”

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης