12 Μαϊ. 2020

Μία πολύ όμορφη και διδακτική ιστορία

| Ιστολόγιο |


 

 

 


Ο τελευταίος βασιλιάς κάποιας φυλής διατηρούσε δέκα άγριες ύαινες με σκοπό να τις χρησιμοποιεί για να βασανίζουν και να καταβροχθίζουν οποιονδήποτε από τους υπηκόους του, κάθε φορά που έκανε κάποιο λάθος και δεν εκτελούσε τις εντολές του κατά γράμμα.
Μια μέρα, ένας από τους υπηκόους του εξέφρασε την προσωπική του άποψη σε κάποιο θέμα που αφορούσε την κοινωνία της φυλής τους. Ο βασιλιάς το εξέλαβε ως προσωπική προσβολή και διέταξε αμέσως τη φρουρά του να τον πετάξουν στις ύαινες.
Ο υπήκοος άντλησε το θάρρος και είπε: “Βασιλιά μου, σε υπηρετώ πιστά επί 10 ολόκληρα χρόνια δείχνοντας τυφλή υποταγή στις εντολές σου χωρίς να κάνω το παραμικρό λάθος.Τώρα με το πρώτο μου λάθος, επιθυμείς να με εκτελέσεις βάναυσα. Σε εκλιπαρώ να μου δώσεις προθεσμία ζωής για 10 μόνον μέρες και μετά κάνε με λεία των αγρίων ζώων σου.» Μετά από σύντομη σκέψη, ο βασιλιάς αποδέχτηκε το αίτημά του.

Το επόμενο βήμα του μελλοθάνατου υπηκόου ήταν να προσεγγίσει τον φρουρό ο οποίος πρόσεχε και φρόντιζε τις ύαινες. «Κάποτε μου έκανες κάποιο καλό και δεν το ξεχνώ», του είπε. «Εμένα μου έμειναν 10 μέρες ζωής μόνον και θα ήθελα να τις αφιερώσω σε σένα, να σε απαλλάξω από τα καθήκοντά σου για να ξεκουραστείς κι εσύ λίγο. Θα φροντίζω εγώ προσωπικά τις ύαινες για τις επόμενες 10 μέρες.» Έκπληκτος ο φρουρός από αυτά που άκουσε και κάπου συγκινημένος από το γεγονός ότι ο υπήκοος θυμόταν ακόμα το καλό το οποίο του έκανε, δεν άργησε να συμφωνήσει.
Έτσι, τις επόμενες δέκα ημέρες, ο υπήκοος αφοσιώθηκε με μεράκι στο τάϊσμα, το καθάρισμα, την φροντίδα υγιεινής και παροχή στοργής στα άγρια ζώα. Μετά την παρέλευση των 10 ημερών και μη γνωρίζοντας το τι είχε προηγηθεί, ο βασιλιάς διέταξε να πεταχτεί ο γνωστός υπήκοος στις ύαινες και να συγκεντρωθούν άπαντες για να δουν πώς θα τιμωρηθεί παραδειγματικά και βασανιστικά για την θρασύτητα που επέδειξε στο πρόσωπό του.

Αυτό που ακολούθησε αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη και ισχυρό σοκ για όλους. Τα σαρκοφάγα ζώα όχι μόνον δεν τον καταβρόχθισαν, αλλά απεναντίας άρχισαν όλα να γλείφουν τα χέρια και τα πόδια του! Εμβρόντητος ο βασιλιάς, απαίτησε να μάθει αμέσως τι είχε συμβεί στις ύαινές του.
Τον λόγο πήρε ο υπήκοος και του απάντησε:
«Βασιλιά μου, υπηρέτησα άψογα τις ύαινες για 10 μόλις μέρες και δεν ξέχασαν τις υπηρεσίες μου. Αντιθέτως, εσύ ξέχασες τις δικές μου άψογες υπηρεσίες προς το πρόσωπό σου επί 10 ολόκληρα χρόνια και ήθελες να με εκτελέσεις με το πρώτο μου λάθος. Οι ύαινες δεν θέλουν να με σκοτώσουν γιατί αντιλαμβάνονται το καλό που τους έκανα. Διάλεξε άλλον τρόπο για τον θάνατό μου.» Νεκρική σιγή. Τα λόγια που ακούστηκαν, έστελναν ένα βαθύ και ηχηρό μήνυμα. Ο βασιλιάς δεν άργησε να δώσει εντολή για την απελευθέρωση του υπηκόου.

Συμβαίνει τόσο συχνά στη ζωή όλων μας. Έχουμε την τάση να ξεχνούμε τα πόσα καλά έχει κάνει κάποιος άνθρωπος για εμάς και θέλουμε να τον σταυρώσουμε με το πρώτο του λάθος. Και δυστυχώς συμβαίνει στις περισσότερες  ριπτώσεις. Αρχίζουμε όχι μόνο να κακολογούμε το συγκεκριμένο άτομο δεξιά και αριστερά, αλλά επιστρατεύουμε και άλλους να το καταδικάσουν, σβήνοντας αυτόματα ιερές μνήμες του παρελθόντος και ότι με αυτό το άτομο μπορεί να έχουμε μοιραστεί άπειρες προσωπικές στιγμές. Η συγχώρεση δείχνει τόσο εγωιστική και σπάνια στους ανθρώπους ξεχνώντας ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα!

agios-dimitrios.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης