4 Μαϊ. 2020

Εορτάζει ο Ταξιάρχης στη Λέσβο!

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 

 Ο Ταξιάρχης
στο Μανταμάδο Λέσβου

 

 

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προκαλεί δέος, καθώς είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Σύμφωνα με την παράδοση, η δημιουργία της έγινε με αίμα μοναχών που σφαγιάσθηκαν από Σαρακηνούς πειρατές το 900-1000 μ.Χ.
Kατά την επιδρομή στην μονή, μοναδικός επιζών ήταν ένας νέος δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της Εκκλησίας. Από εκεί είδε την μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών - αδελφών του και απεικόνισε την μορφή του Ταξιάρχη με το αίμα τους, χώμα και πηλό.
Ο «Ταξιάρχης» του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι πολιούχος του χωριού Μανταμάδο και προστάτης ολόκληρης της Λέσβου, αποτελώντας ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.
Η εκκλησία τον εορτάζει δύο φορές τον χρόνο με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα, την 8η Νοεμβρίου και την Κυριακή των Μυροφόρων (δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση), φέτος την 3η Μαΐου 2020. Την παραμονή της εορτής του Αγίου, πιστοί συρρέουν με κάθε μέσο από πολλά χιλιόμετρα μακριά, πολλοί δε από αυτούς με τα πόδια ή καβαλάρηδες στα στολισμένα άλογά τους.
Προσκυνητές εναποθέτουν ως τάματα μικρά σιδερένια υποδήματα, «για να’χει ο Άγιος», καθώς - σύμφωνα με την παράδοση - ο Αρχάγγελος τα φορά τις νύχτες διατρέχοντας το νησί. Τα θαύματα που περιγράφονται είναι πολλά.

yiorgosthalassis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης