9 Απρ. 2020

Αγία Κορώνα ή Αγία Στεφανίδα: Η προστάτιδα από τις επιδημίες

| Ιστολόγιο |


 

 

Η Αγία Κορώνα, προστάτης των πασχόντων από ασθένειες και επιδημίες

Με αφορμή την πανδημία από τον κορωναϊό, ήλθε και πάλι στη βαυαρική δημοσιότητα το εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας που βρίσκεται στη κωμόπολη Arget, τριάντα πέντε (35) χιλιόμετρα ανατολικά του Μονάχου.

Σύμφωνα με το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, η Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα όπως μεταφράζεται το όνομά της και αναφέρεται στο Ορθόδοξο Συναξάριο, έζησε στα μέσα του 2ου αιώνος μ.Χ. Ήταν γυναίκα ενός στρατιωτικού στην Ιταλία το 160, όταν βασιλιάς ήταν ο Αντωνίνος. Στο μεταξύ πέθανε ο άνδρας της και έμεινε χήρα. Παρέστη στο μαρτύριο του Αγίου Βίκτωρα, τον οποίο προέτρεπε και ενεθάρρυνε να υποστεί με θάρρος το μαρτύριο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τους ειδωλολάτρες, την συνέλαβαν και την οδήγησαν στον ηγεμόνα και αφού εκεί ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό, της έδεσαν τα χέρια στις κορυφές δύο δέντρων (φοινίκων) που με τη βία λύγισαν. Ακολούθως άφησαν ελεύθερες τις κορυφές των δέντρων που επανήλθαν στην αρχική τους θέση, σχίζοντας το σώμα της μάρτυρος σε δύο μέρη.

Η μνήμης της Αγίας εορτάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία την 11η Νοεμβρίου εκάστου έτους. Σε πολλές πόλεις της Βαυαρίας και της Αυστρίας υπάρχουν ήδη από τον 14ο αιώνα μ.Χ. εκκλησίες και παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Κορώνας, που θεωρείται και προστάτιδα των πασχόντων από επιδημίες και αρρώστιες. Κοντά στη Βιέννη υπάρχουν δύο πόλεις με το όνομα της Αγίας Κορώνας. Στη Βαυαρία, στην κωμόπολη Arget κοντά στο Μόναχο, υπάρχει ένα παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας που ανάγει την ιστορία του στην ακόλουθη παράδοση: Το 1599 μ.Χ. ένα ζεύγος Βαυαρών βρήκε στο χωράφι, που είναι σήμερα κτισμένο το παρεκκλήσι, μια ξύλινη εικόνα της Αγίας Κορώνας, την οποία και μετέφεραν στο σπίτι τους. Η εικόνα όμως αυτή επέστρεφε μόνης της με θαυματουργικό τρόπο στο χωράφι, όπου ευρέθη. Για τον λόγο αυτό κτίστηκε στον τόπο εκείνο το 1648 μ.Χ. ένα εκκλησάκι, προς τιμήν της Αγίας.

Το 1807 μ.Χ. κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι και οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός χοιροστασίου, το οποίο όμως δεν πρόκοψε.
Για τον λόγο αυτόν, ο ιδιοκτήτης του, κατεδάφισε το χοιροστάσιο και επέστρεψε τις πέτρες για να κτιστεί εκ νέου το 1820 μ.Χ. το εκκλησάκι. Έκτοτε το ναΐδριο αυτό ανακαινίστηκε πολλές φορές και τελευταία, το 1986 μ.Χ., εξόδοις του Βαυαρικού Κράτους, λόγω του επίσημου χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου.
Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου υπάρχει μια ξύλινη Αγία Τράπεζα με παραστάσεις από το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας, εικόνες, αφιερώματα και πίνακες με το ιστορικό του παρεκκλησίου. Στην εσοχή, της εξωτερικής πλευράς του ανατολικού τοίχου, υπάρχει το εξής κείμενο σε γοτθική γραφή (σε ελεύθερη μετάφραση):

Κουρασμένε πεζοπόρε στάσου ακίνητος,
ξεκουράσου εδώ στην Αγία Κορώνα.
Προσευχήσου σ’ αυτήν ευλαβικά,
εάν έχεις στεναχώριες και βάσανα.

Με αφορμή την επίκαιρη πάνδημη εξάπλωση του Κορωναϊού και στη Βαυαρία, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης και Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν την Κυριακή 15 Μαρτίου στο εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας και τέλεσαν ιερή παράκληση υπέρ υγείας και σωτηρίας των ανθρώπων που ταλανίζονται από τη σύγχρονη αυτή θανατηφόρο λαίλαπα και υπέρ ταχείας εξαφάνισης της επιδημίας του Κορωνοϊού.

Τροπάρια προς τιμήν της Αγίας Κορώνας (Στεφανίδας)

Τρισάριθμον σύνταγμα, τῶν Ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ, συμφώνως τιμήσωμεν, ὡς καθαιρέτας ἐχθροῦ, Μηνᾶν τὸν ἀοίδιμον, Βίκτωρα τὸν γενναῖον, καὶ Βικέντιον ἅμα, τούτοις συνευφημοῦντες, Στεφανίδα τὴν θείαν. Αὐτῶν Χριστῷ ἱκεσίαις, πάντας ἐλέησον.

Ὡς εὐσεβείας Μάρτυρας, καὶ Ἀθλητὰς θεόφρονας, ἡ Ἐκκλησία γεραίρει δοξάζουσα, μαρτυρικοῖς ἐν ᾄσμασι, Μηνᾶν τε Βίκτωρα καὶ Βικέντιον χαίρουσα, καὶ Στεφανίδα τὴν γενναιόφρονα, καὶ Χριστὸν μεγαλύνει, τὸν τούτους δοξάσαντα.

Ὕμνοις φιλομάρτυρες ἱεροῖς, Μηνᾶν τὸν γενναῖον, καὶ τὸν Βίκτωρα τὸν στερρόν, σὺν τῷ Βικεντίῳ, καὶ Στεφανίδι ἅμα, τοὺς ἀριστεῖς τοῦ Λόγου, ἐγκωμιάσωμεν.

(Από το Μηναίο της Εκκλησίας μας, 11η του μηνός Νοεμβρίου)

 trelogiannis.blogspot.com
Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης