9 Απρ. 2020

Ποιοί φοβούνται το χτύπημα της καμπάνας και τα “ανοιχτά” μεγάφωνα στις Εκκλησίες;

| Ιστολόγιο |Τι σχέσει έχει η μετάδοση και η διασπορά του
κορωναϊού με την - από μεγαφώνων - Θεία Λειτουργία;

Αγγίζει τα όρια του παραλογισμού η απόφαση της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου να γίνουν οι λειτουργίες του Πάσχα με κλειστά μικρόφωνα στους Ιερούς Ναούς της χώρας. Αλήθεια, ποιόν-ποιούς εξυπηρετεί αυτή η πρακτική;
Ναι είναι αντιληπτό ότι πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός πολιτών στους ιερούς ναούς προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Κανείς δεν λέει το αντίθετο. Να περνάμε όμως στο άλλο άκρο και να ζητούμε να μην ακούγεται από τα μεγάφωνα των ιερών αών η Θεία Λειτουργία του Πάσχα, αυτό είναι ανήκουστο και δεν έχει καμμία απολύτως επιστημονική βάση και αιτιολογία.

Τί σχέση έχει η μετάδοση και η διασπορά του ιού με την από μεγαφώνων Θεία Λειτουργία; Αφού οι ναοί θα είναι άδειοι, δεν θα υπάρχουν πολίτες. Άρα ποιόν ή ποιούς ενοχλεί να ακούγεται το Θείο Δράμα και η Ανάσταση σε όλες τις ενορίες και σε όλες τις γειτονιές; Για ποιόν λόγο η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική Εγκύκλιο για τον τρόπο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών την περίοδο του Πάσχα, δίνοντας οδηγίες προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών με την οποία απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων; Με ποιό επιχείρημα; Με ποιά επιστημονική δικαιολογία; Ποιοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να «σιγήσουν» τον λόγο του Θεού;

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου (που είναι προφανώς απόρροια των μέτρων της κυβέρνησης) αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση πιστών έξω από τις Εκκλησίες, ενώ διευκρινίζει ότι η περιφορά του Επιταφίου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή πρέπει να περιορισθεί αποκλειστικά εντός του Ιερού Ναού.
Επίσης, αναφέρει ότι η τέλεση της Αναστάσεως να γίνει εντός του Ιερού Ναού, στις 12 η ώρα το βράδυ, ενώ προσθέτει ότι η χρήση των καμπάνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των Ιερών Ακολουθιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής οπότε και σημαίνουν πένθιμα και κατά την Ανάσταση, όταν θα ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» οπότε και θα σημάνουν χαρμόσυνα και πανηγυρικά. Στην εγκύκλιο τα μέλη της Συνόδου συνιστούν οι Θείες Λειτουργίες να είναι «λιτές και σεμνοπρεπείς».

Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα που θυμίζουν άλλες εποχές και πλήττουν βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνικού λαού. Τα κλειστά μεγάφωνα και η απαγόρευση των καμπάνων είναι βάναυση “λογοκρισία” η οποία στρέφεται πρωτίστως κατά του λόγου του Θεού και κατά των πιστών της Ορθοδοξίας. Όχι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν σοβαρό άνθρωπο και πρέπει άμεσα οι Ιεράρχες της Εκκλησίας να πάρουν εδώ και τώρα θέση.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις στρέφονται ξεκάθαρα κατά των συνεκτικών δεσμών του Έθνους και της Ορθοδοξίας και δεν έχουν ουδεμία επιστημονική βάση; Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απαγόρευση του Λόγου του Θεού δημιουργεί συνθήκες διωγμών που παραπέμπουν σε μεσαιωνικές πρακτικές;

Ανοίξτε τώρα τα μεγάφωνα σε όλες τις ενορίες και σε όλες τις γειτονιές. Από τον Λόγο του Θεού δεν κινδύνεψε ποτέ κανείς.

 trelogiannis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης