20 Μαρ. 2020

Ο Αγιασμός είναι ένα θαύμα ...

| Ιστολόγιο |


 

 Παίρνεις από την ίδια βρύση -και την ίδια ώρα και ημέρα- δύο ποτήρια νερό.
Το ένα ποτήρι το «διαβάζει» ο ιερέας, κάνοντας το νερό «Αγιασμό». 
Αφήνεις και τα δύο ποτήρια εκτεθειμένα στον αέρα. Αποτέλεσμα;
Το νερό το οποίο δεν έγινε Αγιασμός βγάζει φυσαλίδες, φθείρεται και αλλοιώνεται. Αντίστροφα, το νερό που έγινε Αγιασμός, παρόλο που είναι και αυτό εκτεθειμένο, παρόλο που πάρθηκε από την ίδια πηγή και την ίδια στιγμή, παραμένει πάντα καθαρό και φρέσκο, λες και μόλις βγήκε από την πηγή.

Ο 70χρονος Ηπειρώτης ιερέας Γ. Π., έλεγε το 1980:

«Πρόσφατα γκρεμίσαμε το σπίτι το οποίο έχτισε ο παππούς μου τον περασμένο αιώνα. Και βρήκαμε στα θεμέλια του σπιτιού, και στις 4 γωνίες, τέσσερα σφραγισμένα μπουκαλάκια που είχαν μέσα Αγιασμό. Και ήταν το νερό πεντακάθαρο».
■  Ήταν (το νερό) κλεισμένο στο μπουκάλι.
■  Ήταν θαμμένο στη γη εκατό περίπου χρόνια.
Και «συντηρητικά» να είχε το νερό, θα χαλούσε.
Δεν θα άντεχε σ’ αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες.
Σίγουρα, σιγουρότατα, το νερό του Αγιασμού δεν χαλά από μόνο του. 
Έχει μέσα του μία «ουσία», που το κάνει να μη χαλά.
Έχει ένα ισχυρό και αναλλοίωτο «συντηρητικό»: 
την αόρατη Θεία Χάρη, η οποία κάνει τα φυσικά υπερφυσικά και τα φθαρτά άφθαρτα. Αυτή η Θεία Χάρη κάνει και κάτι άλλο: Εκπέμπει μια ουράνια και καταπληκτική Θεία ευωδία. Με άλλα λόγια, η Θεία Χάρη, ανάμεσα στ’ άλλα κάνει το νερό του Αγιασμού να ευωδιάζει.

Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέβτιτς διηγείται:

«Σε ένα σπίτι ζούσε μια μάνα με το γυιό της.
Μια ημέρα η μάνα κάλεσε τον ιερέα της ενορίας τους στο σπίτι να τους κάνει Αγιασμό. Έκαμε τον Αγιασμό και έφυγε.
Το μεσημέρι γύρισε ο νεαρός γιος (είκοσι χρονών), κατάκοπος από τη δουλειά του, στο σπίτι.
— Μάνα, γιατί μοσχοβολάει το σπίτι; Τι έγινε;
— Ήλθε ο παπάς, παιδί μου, και μας έκαμε Αγιασμό! Έλα να φας, παιδί μου! Θα πεινάς!
— Άσε, μανούλα μου, να χορτάσω πρώτα την ευωδιά από τον Αγιασμό!
Ζούσε σεμνά· και η ψυχή του αισθανόταν την ευωδιά από την αγιαστική χάρη του Αγιασμού». (βλ. «Λυχνία» Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως).

«Αγιασμό» κάνουν και οι ιερείς των Ρωμαιοκαθολικών. Όμως το νεράκι το οποίο “αγιάζουν” οι ιερείς τους, δεν διαφέρει από το κοινό νερό. Φθείρεται και αλλοιώνεται.

Κατά τον 18ο περίπου αιώνα, συνέβη στη Ρουμανία ένα γεγονός, που τάραξε τους εκεί χριστιανούς. Οι Καθολικοί έλεγαν στους Ορθοδόξους: «Εμείς έχουμε την αλήθεια, εσείς την πλάνη». Το ίδιο έλεγαν και οι Ορθόδοξοι στους Καθολικούς. Ξέσπασαν μεγάλες έριδες. Συναντήθηκαν οι δύο αρχηγοί των Εκκλησιών (ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος και ο Καρδινάλιος) και είπαν:
«Κάτι πρέπει να κάνουμε για να ηρεμήσουν τα  πνεύματα». 
Αποφάσισαν και οι μεν και οι δε, να κάνουν την ακολουθία του Αγιασμού. Έκαναν (ο καθένας ξεχωριστά) την ακολουθία. Σφράγισαν και τις δύο κολυμβήθρες με τους «Αγιασμούς».
Ο Ορθόδοξος είπε στον Καθολικό: Αν χαλάσει ο δικός μας Αγιασμός και δεν χαλάσει ο δικός σας, τότε εμείς είμαστε σε πλάνη και εσείς στην Αλήθεια. Αν όμως  χαλάσει ο δικός σας, τότε εσείς είσθε σε πλάνη».
Ο Καθολικός το δέχθηκε.
Συμφώνησαν να ανοίξουν τις «κολυμβήθρες» μετά από σαράντα (40) ημέρες. Δεν πέρασαν δέκα (10) ημέρες και φανερώνεται η Παναγία στον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο και του λέει:
«Τρέξε! Πάρε και τον Καρδινάλιο, πηγαίνετε στην Εκκλησία να ελέγξετε τον Αγιασμό». Πήγαν. Και τί είδαν; Ο Αγιασμός των Καθολικών μύριζε ανυπόφορα. Των Ορθοδόξων ήταν πεντακάθαρος.

Το μεγάλο αυτό γεγονός παριστάνεται σε τοιχογραφία στο Πατριαρχείο Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Σημειώσεις

1. Λένε μερικοί: «Εγώ αν δε δω Θαύμα, δεν πιστεύω στο Θεό».
Τους λες: «Ο Αγιασμός δεν είναι Θαύμα; Γιατί δεν χαλά»; Απαντούν: «Φταίει ο βασιλικός, που έβαλε μέσα ο παπάς». Τους λες: «Βάλε και εσύ βασιλικό». Δεν βάζουν
.
Τους λες ξανά: «Εξέτασε τον Αγιασμό στο χημείο». Δεν πάνε! Και συνεχίζουν και λένε: «Εγώ, αν δεν δω θαύμα, δεν πιστεύω στο Θεό»!
Λέει η παροιμία μας: «Όποιος βαριέται να ζυμώσει, πέντε ημέρες κοσκινά». Και όποιος δεν θέλει να πιστέψει, προσπαθεί (αγωνίζεται!) να μην πιστέψει…

2. Ο Αγιασμός δεν είναι απλώς από μόνος του ένα θαύμα, αλλά κάνει και θαύματα. Το θαύμα κάνει θαύμα.
Ταξίδευε κάποιος οικογενειακώς με το αυτοκίνητό του όταν ξαφνικά η μηχανή του αυτοκινήτου έπιασε φωτιά. Φούντωνε η φωτιά!
Τα ‘χασε η οικογένεια. Ο κίνδυνος εγγύς!
Κατά Θεία οικονομία, είχαν στο αυτοκίνητό τους ένα μπουκαλάκι με «Αγιασμό». Έριξαν μερικές σταγόνες στη φωτιά και αμέσως υποχώρησε. Χάρις στον Αγιασμό!

 

Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Π. Μπακογιάννη,

Μικρός και Μεγάλος Αγιασμός, § Τo θαύμα,

Β’ Έκδοση συμπληρωμένη, Πάτρα 2002.

https://www.pemptousia.gr/

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης