15 Απρ. 2019

Σοφά λόγια Οσίων και Γερόντων

Ιστολόγιο |


Για να γνωρίσει κανείς τον Κύριο δεν χρειάζεται να είναι πλούσιος ή επιστήμονας, αλλά χρειάζεται να είναι υπάκουος, εγκρατής, να έχει πνεύμα ταπεινό και ν' αγαπά τον πλησίον. Ο Κύριος θ' αγαπήσει μια τέτοια ψυχή, θα της φανερώσει ο Ίδιος τον Εαυτό Του και θα την διδάξει την θεία αγάπη και ταπείνωση και θα της δώσει καθετί ωφέλιμο για να βρει ανάπαυση κοντά στον Θεό.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Η ζωή μας εξαρτάται από το είδος των λογισμών που καλλιεργούμε. Αν οι λογισμοί μας είναι ειρηνικοί και ήρεμοι, αν έχουμε πραότητα και καλοσύνη, τότε έτσι είναι και η ζωή μας. Αν η προσοχή μας είναι στραμμένη στις συνθήκες του βίου μας, τότε μας καταπίνει μια δίνη λογισμών και δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ειρήνη, ούτε γαλήνη.

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Όλα τα πάθη είναι φωτιά της ψυχής, είναι μεγάλη φωτιά που μαίνεται μέσα μας. Τη φωτιά αυτή πρέπει να την σβήσουμε με το νερό της αγάπης, το οποίο είναι τόσο δυνατό, ώστε μπορεί να σβήσει κάθε εσωτερική φωτιά της κακίας και των άλλων παθών. Αλοίμονό μας όμως, αλοίμονο στην φιλαυτία μας αν τροφοδοτούμε την φωτιά αυτήν με άλλη, καινούρια φωτιά, με την κακία και τον εκνευρισμό μας.

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Η υπερηφάνεια εμποδίζει την ψυχή να μπει στον δρόμο της πίστεως. Στον άπιστο δίνω μια συμβουλή. Ας πει: «Κύριε, αν υπάρχεις, φώτισε με, και θα Σε υπηρετήσω με όλη μου την καρδιά και με όλη μου την ψυχή». Και τότε ο Κύριος, θα φωτίσει οπωσδήποτε μια τέτοια ταπεινή σκέψη και προθυμία για την υπηρεσία του Θεού.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Όσο θα αγαπάτε τα παιδιά με την ανθρώπινη αγάπη —που είναι συχνά παθολογική— τόσο θα μπερδεύονται, τόσο η συμπεριφορά τους θα είναι αρνητική. Όταν, όμως, η αγάπη σας θα είναι μεταξύ σας και προς τα παιδιά χριστιανική και αγία, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Συμφέρει σε κάποιον να προσπαθήσει να βρει έναν πνευματικό οδηγό και να μπει σε ένα πρόγραμμα, με λίγους κόπους πάνω στα σωματικά, και να έχει ένα τυπικό πάνω στο θέμα της προσευχής και της εγκράτειας.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

Μὴν ἀπελπίζεσαι μετὰ ἀπὸ μία πτώση, ἀλλὰ ἀγωνίζου. Μὴ λυπᾶσαι πολύ, ὥστε ὁ ἐχθρός, ποὺ σὲ ἔχει ἤδη πληγώσει ἀρκετά, νὰ μὴν σὲ φέρει σὲ ἀπελπισία, ποὺ εἶναι ἡ χειρότερη ἀπ᾿ ὅλες τὶς ἁμαρτίες, ὅπως λέει ὁ Άγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος.

Ἀββᾶς Ἰλαρίων

Ο Αγιασμός είναι η συμμετοχή του ανθρώπου στις άκτιστες Θείες ενέργειες, είτε στην κατάσταση της καθάρσεως από τα πάθη, είτε σε αυτήν του φωτισμού του νου, είτε στην τελειωτική της θεώσεως. Αυτός που βιώνει τον Αγιασμό, ζει μία μόνιμη έντονη πνευματική εμπειρία. Αυτή η εμπειρία, που είναι η βίωση της Θείας Χάριτος, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμμία γήινη χαρά, με καμμία άλλη εμπειρία.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Είθε η ζωή μας, έξω από τον ναό, να γίνει προέκταση της ακολουθίας του ναού· προέκταση της προσευχής μας, της κατάνυξης και της ταπείνωσής μας.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος


Πρέπει να ζούμε πνευματική ζωή, πρέπει να υπακούομε στον Πνευματικό μας, να εξομολογούμεθα και να κοινωνούμε τακτικά και το κυριότερο, να αποφεύγουμε την κατάκριση. Να μελετάμε πνευματικά βιβλία, την Αγία Γραφή, Ψαλτήρι και να ακούμε πάντοτε ωφέλιμες και πνευματικές συζητήσεις. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή, γιατί οι ημέρες μας είναι δύσκολες. Να μένουμε στην προσευχή και στην υπακοή. Να αγωνιζόμαστε.

Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης

Όταν ο άνθρωπος ταπεινώνεται - έστω και ακούσια - τότε η Χάρις του Θεού είναι υποχρεωμένη να 'ρθει πάνω του.

Γέροντας Γαβριήλ Τσάφος

Στην κατάσταση της πτώσεώς μας είμαστε ανίκανοι να κρίνουμε σωστά τον αδελφό μας. Να μην είστε τόσο βέβαιοι ότι ο αδελφός σας σφάλλει. Μην τον κρίνετε.

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ

Με την υπομονή φθάνουμε στην ταπείνωση και στη συνέχεια απολαμβάνουμε την Χάρη του Θεού. Η παρρησία προς τον Θεό αποκτάται από την καθαρή συνείδηση και τα έργα της αρετής.

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Η αλαζονεία είναι κακό πάθος και γίνεται αιτία πολλών δεινών για τις κοινωνίες. Αυτή είναι εκείνη η οποία γεμίζει τα πάντα με θόρυβο, που φέρνει διχασμούς, που προκαλεί συγκρούσεις, που ανατρέπει καθεστώτα, που διασαλεύει την ειρήνη, που παρακινεί σε μάχες, πυροδοτεί πολέμους. Αυτή προκαλεί όλα τα δεινά.

Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως

Ο ταπεινός δεν δίνει λαβές στον πειρασμό, για να τον πιάσει από κάπου. Αλλά κι αν τον πιάσει και τον ρίξει κάτω, ο ταπεινός ξέρει την τέχνη να ξανασηκωθεί και να πει «συγνώμη Θεέ μου», «συγνώμη αδελφέ μου» και να αποδεχθεί το λάθος του και να αντιμετωπίσει την αμαρτία του και την πτώση του με μία σωστή στάση μετανοίας.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Ποτέ να μην περιμένει κανείς πνευματική κατανόηση από ανθρώπους οι οποίοι δεν πιστεύουν στον Θεό. Καλύτερα είναι να εύχεται για αυτούς να τους συγχωρήσει ο Θεός & να τους φωτίσει. Να μιλάει στον καθένα με την δική του γλώσσα και να μην φανερώνει τις μεγάλες αλήθειες που πιστεύει και ζει, γιατί δεν θα τον καταλάβουν, επειδή μιλάει σε άλλη συχνότητα και διαφορετικό μήκος κύματος...

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Δεν θα χρειάζονταν λόγια, αν έλαμπε η ζωή μας. Δεν θα χρειάζονταν δάσκαλοι, αν επιδεικνύαμε έργα. Κανείς δεν θα παρέμενε άπιστος, αν εμείς ήμασταν πραγματικοί Χριστιανοί.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Η γνώση η οποία προηγείται από την πίστη είναι γνώση φυσική. Η γνώση όμως η οποία ακολουθεί την πίστη είναι γνώση πνευματική! Η φυσική γνώση (διάκριση καλού και κακού) μας οδηγεί στην πίστη στον Θεό. Η πίστη, στον φόβο του Θεού. Ο φόβος του Θεού, στην μετάνοια και τα καλά έργα. Από τα καλά έργα δίνεται η πνευματική γνώση και η αίσθηση των μυστηρίων που γεννάει την θεωρία του Θεού!

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Μερικοί νομίζουν ότι η προσευχή είναι γιόγκα, είναι διαλογισμός, είναι μία τεχνική. Είναι λάθος. Προσευχή είναι μία αυθόρμητος αίτηση της καρδίας του ανθρώπου προς τον Θεό.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Σου προκάλεσε κάποιον πειρασμό ο αδελφός σου και η λύπη σου σε οδηγεί στο μίσος; Μή νικιέσαι από το μίσος, αλλά να νικάς το μίσος με την αγάπη.

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Για να απαντήσει ο Θεός στο αίτημά μας και να μας δώσει ό,τι του ζητάμε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε ταπείνωση, την οποία εμείς δεν έχουμε. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε πολύ εγωισμό και δεν δεχόμαστε υπόδειξη και παρατήρηση. Όλα τα γνωρίζουμε, είμεθα όλοι σοφοί. Όταν μας κυριεύει ο εγωισμός, μικρό θέμα, μεγάλος καυγάς.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 imverias.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης