13 Απρ. 2019

Δεν καταλαβαίνω αυτά που λέγονται στην Εκκλησία, γι’ αυτό και πάω αραιά και που τις Κυριακές...

Ιστολόγιο |


Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εργαστήριο ψυχών από την εκκλησία μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή δύναμης, από την προσευχή η οποία γίνεται την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
Μα εγώ - θα πει κάποιος - δεν έχω γνώσεις θεολογικές και οι γραμματικές μου γνώσεις είναι λίγες, ή ξέρω γράμματα, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτά που λένε οι ψάλτες και ο ιερέας την ώρα της Θείας Λειτουργίας... Και ποιος είπε ότι χρειάζονται γνώσεις γραμματικές ή θεολογικές για να προσεγγίσει κανείς τον Χριστό; Ήταν μήπως κανείς απόστολος γραμματιζούμενος; Ψαράδες φτωχοί, αγράμματοι και ταπεινοί ήταν ή πρώην τελώνες ή πρώην διώκτες του Χριστού... Πολλοί Άγιοί μας επίσης ήταν αγράμματοι και όμως το συγγραφικό τους ταλέντο και τις γραπτές τους παρακαταθήκες θα ζήλευαν πολλοί λόγιοι.

Το «πάτερ ημών» δεν το γνωρίζουμε; Δεν το καταλαβαίνουμε; Το «Πιστεύω» το οποίο είναι ομολογία πίστεως και περιέχει όλη την ουσία της Ορθοδοξίας μας, δεν το ξέρουμε; Δεν το καταλαβαίνουμε; Αλλά και ποιος είπε, ότι πρέπει από την μια μέρα στην άλλη να μάθουμε και να κατανοήσουμε όλες τις προσευχές, όλες τις ακολουθίες, όλη την τάξη και το τυπικό της Εκκλησίας μας;… Σιγά, σιγά. Αργά και σταθερά. Είναι έργο του διαβόλου και πλάνη μεγάλη, να νομίζουμε ότι, αφού δεν καταλαβαίνουμε και πολλά, (δεν γνωρίζουμε, γιατί η κατανόηση έρχεται μόνη της σιγά - σιγά), αφού νομίζουμε ότι δεν είναι
«του στύλ» μας, να μην κάνουμε τίποτα απολύτως. Να αδιαφορούμε...

Κάποτε πήγε μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα -εντελώς αγράμματη- σ' ένα χριστιανικό βιβλιοπωλείο και ζήτησε να αγοράσει το Ευαγγέλιο. Την είδε κάποιος γνωστός της και της λέει: Τι το θες το Ευαγγέλιο θεία; Αφού δεν ξέρεις ανάγνωση και γραφή, τι θα το κάνεις;
Αχ, παιδάκι μου, του απαντάει, θέλω μόνο να Το κρατώ αγκαλιά και να παρακαλώ τον Κύριο να βάλει την Σοφία των λόγων Του στην καρδιά μου!!! 
Προσέξτε ταπείνωση, προσέξτε ομολογία πίστεως και προσέξτε το προχωρημένο της ηλικίας της… Τι ωραίο παράδειγμα, τι ωφέλεια είχε αυτή η γυναίκα, από μια τόσο απλή κίνηση…

Τι μας στοιχίζει δηλαδή - αν π.χ. το Σάββατο - διαβάζουμε το Ευαγγέλιο το οποίο θα αναγνωστεί την Κυριακή, και να το κατανοήσουμε με ή χωρίς μετάφραση, να διαβάσουμε τον Απόστολο που θα πει ο ψάλτης και να δούμε, τέλος, τι εορτάζουμε εκείνη την ημέρα που θα εκκλησιαστούμε; Φτάνει να ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε εκκλησιαστικό ημερολόγιο, για να βρούμε ποιος Άγιος εορτάζει, ποια αναγνώσματα θα ακουστούν κ.λπ. Δεν έχουμε ένα ημερολόγιο; Δεν έχουμε το Ευαγγέλιο; Δεν ξέρουμε πως θα τα προμηθευτούμε; Εμείς - οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι - χρήστες της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, δεν έχουμε καμμία απολύτως δικαιολογία γιατί όλα βρίσκονταιστο Διαδίκτυο. Ευαγγέλιο, αναγνώσματα, μεταφράσεις: ΟΛΑ.
Καλό είναι βέβαια, αυτά που βρίσκουμε -ειδικά αν πρόκειται για λόγια Ευαγγελίου και γενικότερα για θέματα Αγίας Γραφής- να τα διασταυρώνουμε και από άλλες πηγές ή ακόμα καλύτερα να τα προμηθευτούμε σε έντυπη μορφή από έγκυρους, Ορθόδοξους εκδοτικούς οίκους.

megalipanagiathivon.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης