8 Απρ. 2019

Το Άγιον Φως και το Θαύμα ...

Ιστολόγιο |


Του Κωνσταντίνου Ζουρδού, Θεολόγου

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου στο οποίο ο σκευοφύλακας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ουσιαστικά φαίνεται να παραδέχεται ότι το Άγιον Φώς δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου θαύματος, αλλά τεχνικής παρέμβασης. Ο Δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη έρευνα η οποία έχει αποτυπωθεί σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Λύτρωση» το οποίο ομολογώ πως δεν έχω ακόμα αισθανθεί την ανάγκη να διαβάσω.

Επειδή πολύ μεγάλος θόρυβος αλλά και συζήτηση έχει ξεκινήσει για το παραπάνω θέμα, θα ήθελα & εγώ ταπεινά να καταθέσω με απλό τρόπο την δική μου μαρτυρία. Δεν θα χρησιμοποιήσω θεολογικά επιχειρήματα για να αποδείξω πως το Άγιο Φως είναι αποτέλεσμα θαύματος ή προέρχεται από τεχνικό τρόπο. Μου είναι, όσο και αν σας ακουστεί περίεργο, τελείως αδιάφορο. Και θα σας εξηγήσω γιατί, αφού πρώτα απλά σας αναφέρω κάποιες σκέψεις για το θαύμα και σας θυμίσω και κάποια παραδείγματα. Ο Χριστιανός δεν χρειάζεται το θαύμα για να πιστέψει, δεν το έχει ανάγκη. Πολλές φορές μπορεί να του είναι και εμπόδιο. Δεν πρέπει πάντα να υπάρχει μια εξήγηση και μια απόδειξη για να αγαπήσεις, να θυσιαστείς να είσαι άνθρωπός. Μια καρδιά αγάπης χρειάζεται και όχι θαύμα. Και να σας εξηγήσω γιατί το θαύμα μερικές φορές δεν το έχουμε ανάγκη, δεν μας σώζει και δεν αλλάζει την ζωή μας μόνο πρόσκαιρα. Ο Ιούδας έζησε πολλά θαύματα που τα είδε με τα μάτια του από τον ίδιο τον Χριστό και δεν τον έπεισε τελικά κανένα.

Ο παράλυτος σηκώθηκε και περπάτησε, θαυματουργικά από την επέμβαση του Χριστού, αλλά ήταν μαζί με τον όχλο που λίγο μετά φώναζε πεισματικά και με μίσος πως πρέπει ο Χριστός να σταυρωθεί. Ο Απόστολος Θωμάς είδε πολλά θαύματα αλλά ζητούσε ακόμα ένα για να πιστέψει. Άλλες πάλι φορές δεν υπήρξε κανένα θαύμα για να οδηγηθεί κάποιος στην πίστη. Ο Σίμων ο Κυρηναίος δεν είχε δει κανένα θαύμα, πιθανόν να είχε ακούσει, αλλά την δύσκολη στιγμή θέλησε να απαλύνει λίγο τον πόνο του Χριστού σηκώνοντας τον Σταυρό του. Ο Ληστής του Σταυρού δεν είχε δει κανένα θαύμα, δεν είχε ακούσει για κανένα θαύμα, αλλά ομολόγησε για τον Χριστό την στιγμή που τον είχε δίπλα του. Το θαύμα δεν είναι προϋπόθεση πίστης, δεν σε οδηγεί πάντα στην πίστη δεν σώζει. Η αληθινά γεμάτη αγάπη καρδιά μόνο μπορεί να σε οδηγήσει. Συνεπώς δεν θα μπούμε στον κόπο να αναιρέσουμε την έρευνα του Δημοσιογράφου γιατί το αποτέλεσμά της δεν έχει καμμία επίδραση πάνω στην πίστη που έχω ή που δεν έχω. Δεν ήμουν πριν, περισσότερο πιστός από τώρα. Το θαύμα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην πίστη μου, μπορεί να έχει πρόσκαιρη, μπορεί και καθόλου. Αν υποθέσουμε ότι σας έπεισα, κάτι που το ελπίζω, πως ο χριστιανός δεν έχει ανάγκη το θαύμα για να πιστέψει, τότε σίγουρα, ακόμα θα μας βασανίζει ένα ερώτημα. Γιατί τόσα χρόνια, αν δεχθούμε ότι η έρευνα είναι αληθινή, γίνεται αυτή η εξαπάτηση; Η απάντηση είναι απλή. Και βγαίνει και από την δική μας συμπεριφορά. Ο άνθρωπος πολλές φορές είναι ανίσχυρος απέναντι από τις αδυναμίες του. Το βλέπω και εγώ από τις δικές μου αδυναμίες. Τις αδυναμίες των ανθρώπων πρέπει να τις κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε με αυτές χωρίς να επηρεάζουν ή να κλονίζουν την πίστη μας.

Αδελφέ μου, θαύματα και υπάρχουν και υπήρξαν και θα υπάρξουν. Πολλές φορές αλλάζουν τη ζωή μας, άλλες πάλι, δεν είναι ικανά να «σκοτώσουν» τον κακό μας εαυτό. Εξάλλου μην λησμονείς τα απλά καθημερινά θαύματα και μην περιμένεις τα μεγάλα. Θαύμα είναι το φώς του ήλιου το πρωί. Το χαμόγελο του παιδιού που δεν το αλλοιώνει ο πόνος. Η μάννα που θυσιάζεται για τα παιδιά της ακόμα και όταν δεν έχει ανταπόκριση αγάπης. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος που βάζει το σώμα του μπροστά στην κάνη του όπλου για να γλυτώσει ο διπλανός του. Ο διαβάτης ο οποίος κόβει ένα λουλούδι για να το προσφέρει στην αγαπημένη του. Ο αδέσποτος σκυλάκος της γειτονιάς που πάντα σου κουνάει την ουρά και ας μην του έχεις δώσει ούτε ένα ξεροκόμματο. Και φέτος το Πάσχα θα έρθει. Και το Άγιο Φως θα έρθει. Το ζητούμενο είναι να είναι η καρδιά μας ανοιχτή και γεμάτη αγάπη. Και ξέρεις; Ο Χριστός και από την φλόγα του αναπτήρα μπορεί να κάνει το Θαύμα...

mporv.blogspot.com
Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης