25 Φεβ. 2019

Άκουσα πως υπάρχει ένας άνθρωπος του Θεού ...

Ιστολόγιο |


 

 

 

   O άγιος πατέρας Αρσένιος Μπόκα, ήταν Ρουμάνος ορθόδοξος μοναχός, θεολόγος και αγιογράφος. Υπήρξε ο πιο χαρισματικός ορθόδοξος αγιογράφος στη σύγχρονη εποχή (1910-1989). 

Ο Αρσένιος φωτίσθηκε από την χάρη του Αγίου Πνεύματος και προικίσθηκε με το χάρισμα της προόρασης. Και μόνον εάν σε αντίκρυζε, αισθανόσουν ότι έμπαινε στα βάθη της ψυχής σου σαν να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Σε καθήλωνε και σου αποκάλυπτε τους λογισμούς σου, τις αμαρτίες και τα έργα που είχες κάνει. Δηλαδή γνώριζε όλη την ζωή σου και σε καλούσε με το όνομά σου.

Είναι πολλά τα θαυμαστά έργα του (θα μπορούσα να τα ονομάσω θαύματα), δια των οποίων ο Θεός αποκάλυψε σε πολλούς ευλαβείς Χριστιανούς, ότι ο πατέρας Αρσένιος ήταν “προφήτης” των ημερών μας. Συνέβαινε συχνά στην εξομολόγηση, έλεγε στους ανθρώπους που έρχονταν, όλα τα ανεξομολόγητα αμαρτήματά τους (που αυτοί τα έκρυβαν ή τα ξεχνούσαν). 

Ο μακαριστός φίλος του μακαρίου πατρός Αρσενίου Μπόκα, πατήρ Δημήτριος Στανιλοάε, έλεγε: «Ο πατέρας Αρσένιος είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλη την ιστορία του Ορθοδόξου Ρουμανικού μοναχισμού»

Στον τάφο του μακαριστού Αρσενίου Μπόκα, συμβαίνει κάτι παράδοξο: Ενώ εκεί έχει συνήθως παγωνιά, τα λουλούδια του τάφου του είναι πάντοτε ανθισμένα και ποτέ δεν μαραίνονται, δεν καίγονται, δεν παγώνουν ...

Μια διήγηση περί του πατρός Αρσενίου Μπόκα

Πρεσβύτερος Κυπριανός Νεγρεάνου

Είχα πάει σε ένα μοναστήρι και περίμενα το λεωφορείο. Δίπλα μου ήταν και δύο σύζυγοι ηλικιωμένοι. Κάποια στιγμή έβγαλα κάποια χαρτιά μου να ψάξω κάτι. Μαζί είχα και μία φωτογραφία του πατρός Αρσενίου.

Η κυρία με ρώτησε αμέσως: Έχετε γνωρίσει τον πατέρα Αρσένιο; Αγαπητέ μου, εγώ τον γνώρισα. Αυτός ο άνθρωπος με έσωσε, με έβγαλε από ψυχικό θάνατο… είχα παθήσεις των ενδοκρινών αδένων. Εδώ και χρόνια έμεινα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας σε ολόκληρη την χώρα. Στο τέλος μου είπαν να πάω σπίτι διότι σε 2-3 μήνες θα πεθάνω...

Μια νοσοκόμα, πριν την έξοδο από το νοσοκομείο, μου είπε: «Ματαίως παίρνεις φάρμακα και ελπίζεις στους γιατρούς και νοσοκομεία. Πήγαινε και προσευχήσου στον Θεό... Άκουσα ότι υπάρχει ένας άνθρωπος του Θεού, Αρσένιος. Πήγαινε και κάνε προσευχή, μήπως και τον βρείς...»

Aλλά αυτή δεν πίστευε στον Θεό, θεωρούσε την πίστη μια βλακεία... Μένοντας σπίτι και βλέποντας να πεθάνει σιγά σιγά - είχε χάσει πάρα πολύ βάρος - άρχισε να σκέφτεται με τρόμο τον θάνατο. Ξαφνικά σκέφτηκε ότι είναι αδύνατο ο άνθρωπος να πεθάνει και απλά να εξαφανίζεται. Πρέπει κάτι να γίνει μαζί του. Άρχισε να σκέφτεται με την ψυχή, η οποία είναι αθάνατη, η οποία δεν μπορεί να δεχθεί τον θάνατο. Έλεγε συνέχεια μέσα της: «Δεν γίνεται να μην υπάρχει Θεός. Δεν γίνεται να πεθάνω και να μην υπάρχω πλέον». Τα έλεγε σχεδόν με απελπισία. Άρχισε να προσεύχεται με τα λόγια που ήξερε. Θυμήθηκε το όνομα του πατρός Αρσενίου και προσευχόταν: «Ποιος είσαι, πάτερ Αρσένιε; Βοήθησέ με!» Δεν ήξερε ούτε εάν ζει ή έχει πεθάνει, ούτε που είναι.

Και την νύχτα εκείνη είχε ένα όνειρο: «Ονειρεύτηκα έναν πατέρα σε άσπρο ράσο που μου είπε: Γυναίκα, θα σηκωθείς το πρωί, θα ανεβείς στο τάδε τρένο -και είδε ακριβώς το τρένο- στο τάδε βαγόνι... θα κατεβείς στον τάδε σταθμό, θα πας στον σταθμό των λεωφορείων και θα πάρεις το τάδε λεωφορείο... -και είδε το λεωφορείο με τον οδηγό του- θα κατεβείς στον τάδε σταθμό... θα πάρεις αυτόν τον δρόμο και θα με βρεις σ΄αυτή την εκκλησία».

Είδε στο όνειρο όλη την διαδρομή. Και αποφάσισε να το κάνει ...

Το πρωί όμως ο άνδρας της είπε: «Τι κάνεις; Τρελλάθηκες; Άρρωστη όπως είσαι θέλεις να αλητεύεις, με τα όνειρά σου;» Τελικά την άφησε: «Εάν θέλεις να πεθάνεις, να πεθάνεις!»

Σε έναν σταθμό, ένας ζητιάνος παρακάλεσε θερμά τον οδηγό να τον πάρει χωρίς να πληρώσει. Αλλά ο οδηγός του είπε: «Εάν δεν έχεις χρήματα, κάτω!» Η γυναίκα, αν και ξόδεψε μια περιουσία για τα φάρμακα, είπε στον οδηγό«Άσε τον να ανεβεί διότι πληρώνω εγώ» και του έδωσε τα χρήματα για τα εισιτήρια. Ο ζητιάνος ανέβηκε και την ευχαρίστησε. Μετά από λίγο όμως, η γυναίκα παρατήρησε ότι ο ζητιάνος δεν ήταν πλέον στο λεωφορείο... Όταν έφτασε στην εκκλησία είδε τον άνθρωπο από το όνειρο, τον πατέρα Αρσένιο, ακουμπώντας σε ένα τοίχο της εκκλησίας.

Τον πλησίασε και της είπε: «Ε, βλέπεις ότι έφτασες, αφού το είχες πιστέψει;» και έπαιζε στα δάκτυλα με το εισιτήριο του λεωφορείου που έδωσε στον ζητιάνο...!

Η καημένη η γυναίκα έπεσε στα γόνατα. Την πήρε μέσα, της διάβασε μία ευχή και της είπε ότι θα γίνει καλά, αλλά να αλλάξει την ζωή της. Και άλλαξε ριζικά το υπόλοιπο της ζωής που της χάρισε ο Θεός διά μέσου του πατρός Αρσενίου.

theomitoros.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης