23 Φεβ. 2019

Τι είναι ο Αγιασμός και γιατί τον τελούμε;

Ιστολόγιο |


Πόσες φορές έχουμε συμμετάσχει σε κάποια Ακολουθία Αγιασμού; Σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι, στη θεμελίωση κάποιου κτηρίου, στα εγκαίνια κάποιου καταστήματος. Δυστυχώς όμως συχνά δεν προσέχουμε και δεν κατανοούμε τα όσα λέγονται και ψάλλονται. Και το χειρότερο είναι ότι κάποτε νομίζουμε ότι με την Ακολουθία του Αγιασμού θα έλθει μηχανικά και αυτόματα η ευλογία του Θεού στη ζωή μας χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή. Είναι όμως έτσι;

Ποιο σκοπό και ποια θέση έχει η Ακολουθία του Αγιασμού στη ζωή μας;

Ο Αγιασμός είναι μία αγιαστική πράξη της Εκκλησίας μας, με την οποία ζητούμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού σε μας και στους δικούς μας. Περιέχει δύο Ψαλμούς, μερικές ευχές και αιτήσεις. Στο τέλος ο ιερέας ευλογεί σταυροειδώς τρεις φορές το νερό καταδύοντας μέσα σ’ αυτό τον τίμιο Σταυρό μαζί μ’ ένα κλωνάρι βασιλικού. Έπειτα ραντίζει σταυροειδώς τους πιστούς, οι οποίοι έρχονται να ασπασθούν τον τίμιο Σταυρό.

Η τελετή αυτή λέγεται Αγιασμός, διότι με τη μετάληψη και τον ραντισμό του ευλογημένου αυτού ύδατος αγιαζόμαστε οι πιστοί και δεχόμαστε τις ευλογίες του Θεού. 

Και ποιες είναι αυτές οι ευλογίες του Θεού; 

Την ώρα του Αγιασμού ο ιερέας και οι πιστοί προσευχόμαστε στον Θεό να καταστήσει το ύδωρ του Αγιασμού «ιαματικόν ψυχών και σωμάτων». Του ζητούμε να καταπέμψει την ευλογία του και να αγιάσει τη ζωή μας. Να καθαρίσει τον ρύπο των παθών μας. 

Να μας χαρίσει «απαλλαγήν παντός κακού, στερέωσιν και καθαρισμόν οίκων και απέλασιν πάσης διαβολικής ενεργείας», να «αναδείξη ημάς υιούς και κληρονόμους της βασιλείας αυτού δια της του ύδατος τούτου μεταλήψεώς τε και ραντισμού».

Όταν λοιπόν συμμετέχουμε στην αγιαστική αυτή πράξη της Εκκλησίας μας και προσευχόμαστε να μας χαρίσει ο Θεός όλες αυτές τις ευλογίες του, κατανοούμε πόσο πλημμυρίζει η ζωή μας με τα αγαθά αυτά του Θεού; Δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι έχουν χάσει την πατροπαράδοτη ευλάβεια και τη συναίσθηση της αναγκαιότητας της ευλογίας του Θεού. 

Ραντίζουν τις καλλιέργειές τους με φυτοφάρμακα & δεν κατανοούν την αξία του Αγιασμού και της προσευχής. Ασφαλίζουν τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητά τους, τις περιουσίες τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι η προστασία του Θεού. Χρησιμοποιούν ένα σωρό φάρμακα στις αρρώστιες τους και δεν συναισθάνονται ότι μαζί με τα φάρμακα των γιατρών χρειάζεται πρωτίστως η Χάρη του Θεού. Γι’ αυτό οι πιστοί πρέπει να τελούμε Αγιασμό, για να ζητούμε πρώτα από τον Θεό την ευλογία του.

Και κάθε πότε πρέπει να τελούμε Αγιασμό;

Κάθε φορά που θέλουμε την ευλογία του Θεού στη ζωή μας. Μέσα στην Παράδοση της Εκκλησίας μας βέβαια επικράτησε να τελείται ο Αγιασμός ιδιαιτέρως κάθε πρωτομηνιά, για να ευλογεί ο Θεός τον κάθε μήνα του έτους.

Η τελετή όμως του Αγιασμού τελείται και κάθε άλλη μέρα του έτους: στην έναρξη κάθε καλού έργου, στα εγκαίνια σχολείων, καταστημάτων, στη θεμελίωση σπιτιών, σε κάθε νέα κατοίκηση. Καλούμε τότε τους ιερείς μας να τελέσουν Αγιασμό, για να έχουμε την ευλογία του Θεού εμείς και τα σπίτια μας, τα ζώα και τα αυτοκίνητά μας, οι καλλιέργειες και οι χώροι εργασίας μας. Ο Αγιασμός λοιπόν δεν είναι μια απλή εθιμοτυπική τελετή.

Το νερό του Αγιασμού αποτελεί αγωγό θείας Χάριτος. Γι’ αυτό και εμείς κρατούμε με ευλάβεια τον Αγιασμό στο εικονοστάσι μας, πίνουμε απ’ αυτόν ή βρέχουμε το πρόσωπό μας σε κάθε δύσκολη ώρα. Όταν είμαστε άρρωστοι ή διατρέχουμε κάποιον κίνδυνο, όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα ή πειρασμό, όταν θέλουμε να διώξουμε από το σπίτι μας και από τους δικούς μας κάθε δαιμονική επήρεια. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται μηχανικά, μαγικά.

Χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή. Για να έλθουν οι ευλογίες του Θεού στη ζωή μας, θα πρέπει να είμαστε δεκτικοί της Χάριτός του. Αν από τη μια τελούμε Αγιασμούς και από την άλλη ζούμε αμαρτωλά, καμmιά ευλογία δεν παίρνουμε... Ο Αγιασμός αγιάζει τη ζωή μας, όταν τον τελούμε με πίστη και συναίσθηση, με προετοιμασία και προσευχή. 

Κάθε φορά συνεπώς που μετέχουμε σε Ακολουθία Αγιασμού, να μετέχουμε όχι τυπικά ή αδιάφορα αλλά με συναίσθηση και προσευχή.

Να καθαρίζουμε όχι μόνο το σπίτι μας αλλά και την ψυχή μας με την Ιερά Εξομολόγηση. Και να συναισθανόμαστε ότι την ώρα του Αγιασμού καλούμε στο σπίτι μας τον ίδιο τον Θεό, για να μας ευλογήσει και να μας αγιάσει.

 

heartquestionsandanswers.wordpress.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης