23 Φεβ. 2019

Πνευματικοί διάλογοι με τον Άγιο των κομμουνιστικών φυλακών, νεομάρτυρα Βαλέριο (+18.2.1952)

Ιστολόγιο |


Για τον Άγιο των κομμουνιστικών φυλακών, νεομάρτυρα Βαλέριο, τη ζωή του, την επίσκεψη της Παναγίας, τις τελευταίες στιγμές του και τις μαρτυρίες των συγκρατουμένων του διαβάστε  ΕΔΩ


Περί μοναχισμού

- Βαλέριε, ποια είναι ή γνώμη σου για τον μοναχισμό;

- Ανακάλυψα τον Χριστό και επιθυμώ να Τον ακολουθώ στο στενό δρόμο της σωτηρίας, λόγω μιας εσωτερικής μου έφεσης για απόλυτη αφιέρωση γιατί πιστεύω ότι μόνο δια του Χριστού μπορεί να σωθεί ο κόσμος. Δεν έφυγα από τον κόσμο, αλλά ότι ήταν κοσμικό μέσα μου το πέταξα έξω. Ποθούσα να γίνω μοναχός, όμως δεν εγκατέλειψα τη ζωή, γιατί ήθελα να υπηρετώ τη ζωή σε μια υψηλότερη μορφή.

Πιστεύω ότι η παρθενία και η άσκηση δεν είναι οι πιο υψηλές ιδιότητες του μοναχισμού, αλλά το φωτισμένο από Θεία Χάρη πνεύμα για προσφορά σ' αυτή τη ζωή. Ο μοναχός προσεύχεται για τους ανθρώπους. Η απομάκρυνσή του από τον κόσμο πρέπει να κατανοηθεί σαν μια βαθιά επιθυμία για ιδιαίτερη άσκηση και θεία ζωή. Οι μοναχοί είναι οι κατά κόσμον σαλοί, πού περιφρονούν ακόμη και τη φύση τους για να ενωθούν με τον Χριστό και να υπηρετούν τους ανθρώπους. Η παρθενία τους είναι όντως ή έκφραση της αγνείας, και ο φορτωμένος με πάθη κόσμος την έχει ανάγκη. Η αγνότητα γίνεται πηγή πνευματικής δύναμης, αλλά όχι προς ίδιον όφελος, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά για την αγάπη του Θεού. Ό κόσμος χρειάζεται τους «τρελλούς» για να τον αγιάσουν.

Τώρα ζούμε σε μια εποχή, στην οποία οι χριστιανοί ανακαλύπτουν έναν άλλο τρόπο ομολογίας, τον τρόπο της μωρίας του Σταυρού και της θυσίας για την αλήθεια. Οι εχθροί του Χριστού έχουν εξαπολύσει τον πιο μεγάλο και άγριο διωγμό εναντίον των χριστιανών. Τώρα όποιος πιστεύει πρέπει να είναι έτοιμος για τον θάνατο. Αυτή η πορεία θανάτου είναι ένα πνευματικό πλεονέκτημα μεγάλης ομορφιάς.

Θεώρησα, λοιπόν, αναγκαίο να γίνω ένα είδος μοναχού στον κόσμο, πορευόμενος την οδό του μυστηρίου. Όταν είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου, όταν η πίστη ομολογείται με το κόστος του εξευτελισμού και μυρίων θανάτων, όλοι οι συνήθεις ασκητικοί αγώνες φαίνονται εύκολοι. Επομένως τώρα, που θέλω να δώσω τη ζωή μου για την πίστη, η μοναχική μου λαχτάρα, παρόλο που δεν έχει πραγματοποιηθεί τυπικά, είναι μια παρηγοριά της ψυχής μου.

Σήμερα ο σατανάς φοβάται μήπως χάσει την εξουσία του επάνω στον κόσμο, γι' αυτό η επίθεσή του εναντίον των χριστιανών, μοναχών και λαϊκών, είναι μεγάλη. Ο μοναχισμός εξευτελίζεται μέσω των ψεύτικων και κακοπροαίρετων συνθημάτων. Ο διάβολος πειράζει τους σημερινούς χριστιανούς, όπως και τον Κύριο στην έρημο. Όταν όμως αυτοί αρνούνται να δεχθούν τον πειρασμό, περνάει στη μέθοδο του αφανισμού τους με όλα τα μέσα. Μερικοί έρχονται με χρυσό να μας αγοράσουν, άλλοι έρχονται με το σπαθί να μας κόψουν, εμείς όμως μένουμε πιστοί στο ευαγγελικό πνεύμα. 

Χρειαζόμαστε σήμερα χριστιανούς ομολογητές και πνευματικούς, μοναχούς και λαϊκούςΔεν υποχωρούμε από την μάχη, αλλά ανασυγκροτούμαστε και δυναμώνουμε με τη θεία βοήθεια. Στον Χριστό έχουμε εμπιστευτεί όλη την ελπίδα μας, πού είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης. Τα βάσανα, στα όποια υποβαλλόμαστε, είναι τα μέσα με τα οποία ο Χριστός φρεσκάρει και ανυψώνει πιο πολύ την Εκκλησία Του στον κόσμο.

- Οι ιερείς και οι ιεράρχες πρέπει να κάνουν πολιτική;

- O ιερέας είναι ο πνευματικός ξεναγός της χριστιανικής κοινότητας, και ενδιαφέρεται  για τα προβλήματα όλης της ανθρωπότητας. 

Συνεπώς είναι συμμέτοχος σε όλα τα ανθρώπινα προβλήματα και περισσότερο στα προβλήματα προσανατολισμού του κόσμου. Λοιπόν, εάν ή πολιτική σημαίνει προσανατολισμό, τότε ο ιερέας ασχολείται με αυτού του είδους την πολιτική. Ό Κλήρος, γενικά, πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος από τον πολιτικό τομέα, ακριβώς για να μπορέσει να τον διακονήσει εν αγάπη και, ίσως, να τον ανακαινίσει. Άλλα ν' αφήσει τον κόσμο να κυβερνάται από το κακό, σημαίνει ότι χάνει την ιερατική του αποστολή.

Στον Κλήρο ανήκει ή δύσκολη αποστολή να προσφέρει την θεϊκή πνευματικότητα.

Περί της εσωτερικής ζωής στην Ορθόδοξη Εκκλησία

- Βαλέριε, οι όροι μυστική ζωή και μυστικισμός είναι σήμερα παρεξηγημένες. Όμως οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό και χρειάζονται την κοινωνία μαζί Του. Εσύ ο ίδιος έχεις μια βαθιά εσωτερική ζωή. Οπότε, τι πρέπει να γίνει;

- Πρώτον, πρέπει να καταγγείλουμε σαν αναξιόπιστα αυτά πού διαδίδουν εδώ και αλλού μερικοί αμύητοι και εκθέτουν την έννοια της μυστικής αυτής ζωής. Η μυστική ζωή θα παραμείνει το κέντρο της χριστιανικής αναγέννησης, διότι δι' αυτής ο χριστιανός εισχωρεί στην κοινωνία με τον Θεό, μέσω μιας βαθμιαίας ψυχικής διαδικασίας κάθαρσης από τα πάθη, και τελειοποίησης. Ξεκινά από την επιστροφή του στον εαυτό του, αναζητεί τον Χριστό και καταλήγει στην ένωση με τον Θεό δια της αγάπης. Η εσωτερική βίωση μεταποιεί τη φύση, γεμίζει το νου με πνευματική γνώση, ενισχύει τη θέληση, καθαρίζει την καρδιά και κάνει τον άνθρωπο χριστοφόρο. Διαφορετικά από την ηθική, που απαιτεί την αυστηρή τήρηση κάποιων εντολών, υ μυστική ζωή είναι μια ζωντανή, εσωτερική ζωή εν Αγίω Πνεύματι. Επειδή δε, είναι μια πνευματική μυστική τέχνη, προϋποθέτει έναν καθοδηγητή και έμπειρο σύμβουλο. Αυτός είναι ένας αββάς, ένας πνευματικός, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι διαχειρίζεται τη Χάρη, έχει ο ίδιος (αν έχει) και μια εσωτερική ζωή και ησυχαστική πρακτική.

Περί ειρήνης

- Βαλέριε, τι είναι η ειρήνη;

- Η ειρήνη είναι ένα μυστήριο και βρίσκεται μόνο εν Χριστώ, δια Χριστού και για τον Χριστό.

- Η ειρήνη είναι μέσα στις ψυχές ή στον κόσμο, στην ιστορία ή στην αιωνιότητα;

- Επειδή είναι στον Χριστό, είναι ταυτόχρονα παντού.

-Μπορεί να υπάρχει εσωτερική ειρήνη χωρίς την ειρήνη μας με άλλους ανθρώπους;

- Όσο καιρό είσαι ένοχος απέναντι στους ανθρώπους, ηθελημένα ή αθέλητα, με πράξεις ή με λόγια, δεν μπορείς να είσαι συμφιλιωμένος ούτε με τον Θεό, ούτε με τον εαυτό σου, ούτε με τους άλλους.

- Βαλέριε, η ειρήνη προσδιορίζεται από τη συνείδηση ή από την κυβέρνηση;

- Είναι λάθος να δεχθούμε την ειρήνη της κυβέρνησης χωρίς την αλήθεια του Ευαγγελίου. Δεν παραδέχεται το Ευαγγέλιο την ειρήνη της σκλαβιάς! Δεν παραδέχεται την ειρήνη του κακού! Ό σατανάς σου προσφέρει τη δύναμή του αν τον προσκυνήσεις, αλλά όλη ή δύναμη, στον ουρανό και στη γη, έχει δοθεί στον Χριστό. Επομένως, οι χριστιανοί δεν μπορούν να δεχθούν τη δελεαστική ειρήνη του σατανά.

- Είμαστε για ειρήνη ή για πόλεμο;

- Υπάρχει μια ειρήνη πιο συντριπτική από κάθε πόλεμο  και υπάρχει ένας πνευματικός πόλεμος φορέας της ειρήνης. Να ξεχωρίζετε ποια πνεύματα προκαλούν τα γεγονότα και που αποβλέπουν, κι έτσι θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

- Πάντα ακούμε να γίνεται λόγος περί της ειρήνης!

- Κάθε κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα φέρει την ειρήνη, αλλά όλοι είναι υποκριτές, χρησιμοποιώντας τον απροσδιόριστο όρο της ειρήνης για τη δική τους εξουσία.

- Πώς να ερμηνεύσουμε τη δαιμονική διακυβέρνηση των λαών του αιώνα μας;

- Πέρα από τις ιστορικές εξηγήσεις υπάρχουν και άλλες, όπως οι πνευματικές, οι δομές αυτού του κόσμου είναι ματεριαλιστικές-αθεϊστικές, οι δυνάμεις του κόσμου αποβλέπουν στο να καταστρέψουν τον πλανήτη.

Οι άνθρωποι είναι τόσο αλλοπαρμένοι από τη φιλοδοξία, τη φιληδονία και το σαρκικό φρόνημα, ώστε ζουν με ψεύτικα οράματα. Ο κόσμος χρειάζεται τη θλίψη για να μπορέσει ξανά να προσανατολιστεί πνευματικά.

Ο Θεός έχει τους δικούς Του τρόπους επέμβασης στην ιστορία. Εμείς δεν συμμετέχουμε στην επερχόμενη πανωλεθρία του κόσμου, αλλά ο καταστρεπτικός του οδοστρωτήρας περνάει από πάνω μας. Εμείς ομολογούμε την αλήθεια στους ανθρώπους, αλλά οι σημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να τη δεχθούν, διότι είναι υιοί του σατανά.

Περί της ελευθερίας

- Είναι η ελευθερία μια ασυδοσία του κακού;

- Καθόλου. Το κακό δεν υπάρχει ουσιαστικά. Στον Θεό δεν υπάρχει το κακό. Το κακό είναι η παρεξήγηση της ελευθερίας με την οποία έχει προικίσει ο Δημιουργός τους ανθρώπους και τους αγγέλους, τα πλάσματά Του, που έχουν ελεύθερη συνείδηση. Το κακό αρχίζει με την υπερηφάνεια του σατανά και με την ανυπακοή του ανθρώπου.

- Μπορεί ο άνθρωπος μόνος του να προσδιορίσει το μέλλον του;

-Οι υλιστές άθεοι, μανιακοί από τις ηδονές, την φιλοδοξία και τον εγωισμό, έχουν δημιουργήσει τον μοντέρνο πολιτισμό, που αποκορυφώνεται με την τεχνολογία. 

Αυτοί έχουν απομονώσει την ανθρώπινη φύση και έχουν εγκαταλείψει τις εντολές του Θεού. Η προσπάθειά τους όμως για να δημιουργήσουν ένα γήινο και ηδονικό παράδεισο έχει πάρει λάθος δρόμο.

Η φύση στερεύει και μολύνεται και γίνεται ακατάλληλη για τη ζωή. Η τεχνοκρατία, επίσης, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αφανισμού παρά αναδημιουργίας. Σε όλα αυτά προστίθεται και το χειρότερο κακό: η αλλοτρίωση των ανθρώπωνΣ' αυτές τις συνθήκες οι ακόλουθοι του μοντέρνου ανθρωποκεντρισμού δεν αισθάνονται άρχοντες του κόσμου τον οποίο οι ίδιοι μετασκεύασαν. Έτσι ο αλλοτριωμένος κόσμος, χωρίς τον Θεό, βρίσκει την τιμωρία της ίδιας της πονηρίας του.

- Πώς μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στην τελείωση;

- Η τελείωση του ανθρώπου βρίσκεται στην κοινωνία του με το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα μπορεί να φέρει την ενότητα στην ποικιλία, να φέρει αρμονία στην ιστορία και αγιότητα στη ζωή.

Περί μαρξισμού

- Πώς εξηγείς το μίσος του Μαρξ εναντίον της πίστεως;

- Ο Μαρξ αρνείται τον Χριστό, αλλά και τον Μωυσή και κάθε ιδρυτή θρησκείας. Ο Μαρξ αρνείται την προτεραιότητα του Πνεύματος επάνω στην ύλη. Αυτός δικαιολογεί το μίσος εναντίον της θρησκείας με την ιστορική ανικανότητα της πίστεως να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα του λαού, που καταδυναστεύεται και υφίσταται εκμετάλλευση. Γι' αυτό και δηλώνει ότι η πίστη είναι το όπιο των εθνών. Αντικαθιστά την αγάπη με το μίσος, και την ελευθερία με την τυραννία και τη δικτατορία του προλεταριάτου.

Ο Μαρξ ανατρέπει την πνευματικότητα και γίνεται ο θεός του κόσμου. Αυτός ο καημένος ο Μαρξ, ο οποίος έμπρακτα ήταν ακρωτηριασμένος ψυχικά,  με μια στενή και σκοτεινή και δηλητηριασμένη σκέψη. Ήταν ένας δηλητηριασμένος, αλλοπαρμένος, φανατικός, απομονωμένος και μη ρεαλιστικός άνθρωπος.

- Εάν ο μαρξισμός είναι τόσο κοντόφθαλμος, πώς εξηγείται η έκρηξη και διάδοση των ιδεών του στον κόσμο, που τις θαυμάζει και συγκλίνει να υποταχθεί σ' αυτές;

- Ο Μαρξ χρησιμοποιούσε μεγάλες ιδέες, οι οποίες μπορούν να συγκεντρώνουν τους ανθρώπους, αλλά στο βάθος τους έχουν ένα καταστρεπτικό αποτέλεσμα. Όποιος δεν εξετάζει το πνεύμα των ιδεών του Μαρξ και του κομμουνισμού, κινδυνεύει να δελεαστεί από τον μαρξισμό.

- Τι αηδιάζει περισσότερο στον κομμουνισμό;

- Είναι δύσκολη ή φτώχεια, είναι βαρειά η φυλάκιση του ανθρώπου στο σύστημα αυτό, αλλά τίποτε δεν είναι φρικτότερο από την «αναμόρφωση», στην οποία επιβάλλει τον άνθρωπο και τον κάνει ένα τηλεκατευθυνόμενο εργαλείο.

- Δεν ξεφεύγει τίποτε στον κομμουνισμό; Δεν έχει κανένα ράγισμα;

- Ιδεολογικά ραγίσματα έχει πολλά, αλλά αυτά δεν μπορούν να αποδείξουν το γεγονός ότι η κομμουνιστική εξουσία δεν αποδέχεται καμμία ελευθερία.

Τα ραγίσματα αυτά, επειδή κρύβονται, δεν σου δίνουν εύκολα το δικαίωμα να κατακρίνεις ή να αρνηθείς τον κομμουνισμό. Ή κομμουνιστική τυραννία είναι τρομερή. Έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό σύστημα πού κρατάει με τα δόντια την εξουσία και θέλει με όλα τα μέσα να την επιβάλλει παντού.

- Λοιπόν, τι μέλλον προβλέπεις για την ανθρωπότητα;

- Ο Θεός ενεργεί στον κόσμο. Δια πολλών θλίψεων η ανθρωπότητα θα λυτρωθεί και ο κομμουνισμός θα νικηθεί, αλλά ο κόσμος έχει και πιο βαρειά προβλήματα να λύσει. Ο τρόπος ζωής του, ο προσανατολισμός του, πρέπει να αλλάξουν. Λοιπόν, ο κομμουνισμός θα πέσει, αλλά το ερώτημα είναι με τι θα αντικατασταθεί.

Περί της επικαιρότητας

- Βαλέριε, πολλές φορές μιλάς για την επικαιρότητα του Χριστιανισμού. Πώς τη βλέπεις;

- Ο Χριστός είναι πάντα και πάντοτε παρών στην ιστορία, μυστικά, μυστηριακά και δια της συνείδησης και της πρακτικής ζωής των πιστών.

- Ποια θα είναι τα μέσα γνωριμίας και διάδοσης της πίστεως;

- Είναι κυρίως  πνευματικά μέσα, όπως η εσωτερική ζωή, οι πνευματικές προσπάθειες, η ηθική, η αρετή, η μάχη με την αμαρτία, η εσωτερική νεκρανάσταση της ψυχής, το πνευματικό περιβάλλον, στα οποία προστίθενται η μελέτη, ο λόγος, η δημιουργία, η επιστήμη, οι τέχνες κ.τ.λ.

- Υπάρχουν ακόμη Άγιοι στον κόσμο μας;

- Αυτός ο αιώνας έδωσε πάρα πολλούς Αγίους και μάρτυρες, αλλά δεν τους γνωρίζουμε εμείς. Ο Χριστός είναι παρών και δρα στον σημερινό κόσμο δια των Αγίων, των μαρτύρων, των ηρώων και των Ομολογητών. Αλλά ο χριστιανικός σημερινός κόσμος δεν μπορεί ν' ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Εμείς τώρα δεν είμαστε γνήσιοι χριστιανοί και γι' αυτό δεν γνωρίζουμε τους Αγίους μας.

- Πώς πρέπει να κατανοούμε τις λέξεις “Δώστε στον Καίσαρα ότι ανήκει στον Καίσαρα και στον Θεό τα του Θεού”;

- Όσο καιρό ο Καίσαρας είναι παγανιστής και δεν είναι χριστιανός, ο χριστιανός συμβιώνει μαζί του ειρηνικά, σεβόμενος τους νόμους του, αλλά και διαφυλάσσοντας απείραχτη τη γνησιότητα της πίστεως.

Παραδείγματος χάρη, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν έγινε κανένας συμβιβασμός πίστεως μπροστά στον καταπιεστή Καίσαρα, έστω κι αν αυτό κατέληξε σε σταυρώσεις και παλαίστρες και άγρια θηρία. Λοιπόν, εκείνοι οι άνθρωποι που κάνουν στην ιστορία συμβιβασμούς με την εκάστοτε πολιτική τάξη, εγκαταλείπουν έμπρακτα και τον Θεό και τους ανθρώπους.

Περί της κρίσεως

- Βαλέριε, ποιό είναι το υπόβαθρο της τωρινής κρίσεως;

- Ο αθεϊσμός.

- Τί βλέπεις στον σημερινό κόσμο;

- Βλέπω ένα εσωτερικό χάος, μια σήψη, που οδεύει προς το μηδενισμό διότι οι άνθρωποι θέλουν μόνο το μηδέν της ύλης, το πλάσμα των μορφών, την ηδονική απόλαυση, την ιστορικότητα χωρίς την υπερβατικότητα, την τελετουργία χωρίς Θεό, τον καταναλωτισμό χωρίς την πνευματικότητα, την πλαστότητα που κρύβεται πίσω από την αύτοθεοποίηση του ανθρώπου. Η πανωλεθρία γίνεται σε όλα τα κύρια επίπεδα της ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται πολλή θλίψη για τον πνευματικό προσανατολισμό του κόσμου και για την πνευματική του αλλαγή.

- Γιατί επέτρεψε ο Θεός να μπει ο κόσμος στην κρίση, πού τώρα βρίσκεται, ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια Χριστιανισμού;

- Η κρίση δεν είναι του Θεού, ούτε της πίστεως, αλλά της ελευθερίας της συνειδήσεως των ανθρώπων. Οι άνθρωποι των τελευταίων αιώνων ρήμαξαν τις ψυχές τους, πολλοί θεοποίησαν τη φιληδονία, βαυκαλίστηκαν από την υπερηφάνεια του υλισμού και αθεϊσμού. Ταυτόχρονα και οι σατανικές δυνάμεις είναι πιο αιχμηρές και καλύτερα οργανωμένες στον εικοστό αιώνα, από τον πρώτο χριστιανικό αιώνα.

Ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνουν οι σακατεμένοι από το θηρίο Άγιοι στον εικοστό αιώνα είναι πολύ πιο αχρείος, πιο ολικός, πιο μελετημένος, πιο οδυνηρός από τον τρόπο που σκοτώθηκαν οι μάρτυρες των πρώτων αιώνων των κατακομβών. Τα εκατομμύρια των σύγχρονων χριστιανών δεν είναι στο πνευματικό επίπεδο των κατακομβών. Η αγιότητα και το μαρτύριο είναι πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη εποχή σε ένταση και σε μορφές έκφανσης. οι εχθροί του Χριστιανισμού, εκείνοι που έχουν προκαλέσει το μαρτύριο, θέλουν τώρα να κρύψουν την ύπαρξή του και να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τον Χριστό, αλλά αποτυγχάνουν και αποδεικνύονται ανήμποροι. Αυτοί κατάφεραν να κυριέψουν τον κόσμο, αλλά έκαναν Αγίους και μάρτυρες. Κατάφεραν να κλείσουν τα στόματα των ανθρώπων, αλλά το φως των Αγίων δεν κατάφεραν να το κρύψουν. Ο Θεός ενεργεί στον κόσμο και μέσω των απίστων ανθρώπων. Έτσι, μάλλον, μπορεί να κατανοηθεί το νόημα της κρίσεως που περνά ο εικοστός αιώνας.

- Ποιοί θα ήταν οι τρόποι εξόδου από την κρίση;

- Η επιστροφή στον Χριστό. Είναι αναγκαία μια χριστιανική παρουσία, που να μην εγκαταλείψει τον λαό, αλλά ν' αγωνίζεται με τόλμη εναντίον όλων των τύπων της καταπίεσης και υποδούλωσής του.

Ο λαός δεν μπορεί να προστατευτεί μόνο με προσευχές και μνημόσυνα, δηλαδή με άδεια τυπολατρία, αλλά και με μάχη, τόλμη και δύναμη. 

Αυτός ο κόσμος δυνητικά εξουσιάζεται από τον Χριστό και οι χριστιανοί δεν επιτρέπεται να τον εγκαταλείψουν. Η πιο βαρειά κατηγορία για την ποιμαίνουσα Εκκλησία είναι να λέγεται ότι εγκατέλειψε το λαό, διότι αυτό σημαίνει ότι εγκατέλειψε τον Χριστό.

- Γιατί είναι αναγκαία η πίστη στον κόσμο;

- Ούτε τα πολιτικο-κοινωνικά και οικονομικά κατεστημένα, ούτε ο πολιτισμός, ούτε οι τέχνες, οι επιστήμες, οι φιλοσοφίες και τα «πιστεύω» των ανθρώπων δεν μπορούν να τους λυτρώσουν. Οι άνθρωποι, μπορούν να εξουσιάσουν τον κόσμο, όμως δεν μπορούν να βρουν ανάπαυση παρά μόνο στην κοινωνία με τον Θεό. Αν χαθεί από τον άνθρωπο αυτή η σχέση του με την θεότητα, αυτός κατρακυλά στην αγριότητα και στο μηδέν. Η πίστη είναι, λοιπόν, μια αναγκαιότητα.

- Ο Χριστιανισμός κατηγορείται από τους υλιστές ως αντιπροοδευτικός, σκοτεινός, μεσαιωνικός, ιεροεξεταστικός, ιησουΐτικος, νοθευτής. Τί μπορούμε ν' απαντήσουμε;

- Ο υλισμός, που αρνείται σήμερα το Χριστιανισμό, έχει σαν θεωρητική βάση την επιστήμη.

Ναι, αλλά η ίδια η επιστήμη είναι εναντίον του υλισμού και τον αποδεικνύει αυταρχικό, πεπερασμένο, μηχανιστικό, μηδενιστικό, αρνητικό και καταστρεπτικό. Το φως του υλισμού είναι σκοτάδι, οι γραμμές της προόδου του είναι κατά της φύσεως, η αισθησιοκρατία του υλισμού έχει διαλύσει τη φύση, ο ανθρωπισμός του έχει αγριέψει τον κόσμο, οι νόμοι του είναι ψεύτικοι, φυλακίζουν τη σκέψη των ανθρώπων.

- Πώς είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση του υλισμού;

- Δια του Χριστού, αλλά αυτός δεν είναι αποδεκτός από τον σημερινό κόσμο. Κανένας δεν θέλει σήμερα ν' αλλάξει την άποψή του και τον τρόπο ζωής του, παρόλο που οδεύει προς την καταστροφή. Γι' αυτό έχουμε την υποχρέωση να κραυγάζουμε στους ανθρώπους: Σταματήστε την ασέλγεια, αφήστε την τυραννία, συγκροτηθείτε πνευματικά μέσα σας, βάλετε όρια στην απληστία σας, γυρίστε στη φύση, παραιτηθείτε από τα υπερήφανα σχέδιά σας, καταστρέψτε τα πυρηνικά όπλα. Αν είστε λογικοί, εγκαταλείψτε τον αθεϊσμό αν είστε ρεαλιστές, δείτε την πνευματική πραγματικότητα αν έχετε γνώση, αγκυροβοληθείτε στον υπερβατικό κόσμο! Αγιάστε τις ψυχές σας, διότι μόνο έτσι θα λυτρωθείτε. Μετανοείτε! Παρακαλείτε τον Θεό να βάλει τάξη μέσα σας και στον κόσμο σας, στη γη και στον ουρανό σας! Όλα αυτά να μην είναι μόνο αφηρημένες και ηθικολογικές προτροπές. Οι χριστιανοί καλούνται να είναι άγρυπνοι. Ο κόσμος χρειάζεται τον Χριστό, την πίστη και τον γνήσιο Χριστιανισμό!

Περί του ρόλου του Χριστιανισμού

- Βαλέριε, ποιοί είναι οι χριστιανικοί επίκαιροι πόθοι;

- Τώρα και στο μέλλον χρειάζονται δύο χριστιανικές αγωγές: μια για να γίνουν ξανά οι πιστοί γνήσιοι χριστιανοί, δηλαδή να γίνει επανευαγγελισμός των χριστιανών, και η άλλη για να εκχριστιανιστούν οι μη χριστιανοί (παγανιστές).

Δια του επανευαγγελισμού εννοούμε την ενίσχυση της χριστιανικής πίστεως, την προσπάθεια της πηγαίας χριστιανικής διαβίωσης, την πνευματική τελειοποίηση, την ενεργητική, αλληλέγγυα, αδελφική χριστιανική κοινωνία και τον προσδιορισμό γενικά, του αληθινού χαρακτήρα της χριστιανικής ζωής. Ο Χριστιανισμός έχει χάσει σήμερα τον μεσσιανικό του ρόλο και δεν έχει πια την αναγκαία δύναμη για να πολώσει, δηλ. να συσπειρώσει και να θεοποιήσει τον κόσμο. Όποιος δεν πιστεύει, ακόμη δεν γνώρισε την ομορφιά της πίστεως.

- Τί χρειάζεται για να ανακαινισθεί ο χριστιανικός κόσμος;

- Καλά είναι να προσανατολιστούμε στο κλασικό παράδειγμα της αποστολικής κοινότητας Να γνωρίσουμε καλά τη χριστιανική διδασκαλία για να την εφαρμόσουμε στην εποχή μας, να ζήσουμε σε μια αλληλέγγυα ενότητα στο φως του Θεού και υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος να ζούμε σε μια δημόσια κοινότητα αγάπης, η οποία να είναι σύμφωνη με το θέλημα του ΘεούΝα προσευχόμαστε, να ιερουργούμε, να ενωνόμαστε με τον Χριστό, για να είμαστε δια της Χάριτος άξιοι της Βασιλείας Του.

- Βαλέριε, ποιές είναι οι προϋποθέσεις που σώζουν τον κόσμο;

- Δύο είναι οι συντελεστές της σωτηρίας του κόσμου: ο Θεός και ο άνθρωπος, η κατάβαση του Θεού στη γη και η ανάβαση του ανθρώπου στον ουρανό, η θεϊκή Χάρη και η θέληση του ανθρώπου. Η συνέργεια του ανθρώπου με τον Θεό είναι το κλειδί της σωτηρίας του κόσμου.

- Μπορούμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο, συγκεκριμένο χριστιανικό πρόγραμμα ζωής και διακυβέρνησης;

- Οι χριστιανοί προτείνουν στον κόσμο μια θεανθρώπινη, θα έλεγα, πνευματικότητα και ο κόσμος πρέπει να βρει τις κατάλληλες μορφές ζωής για το σήμερα. Το αποστολικό και μαρτυρικό πνεύμα πρέπει πάντα να παραμένει ζωντανό. Οι ιεροί πόθοι πρέπει να πάλλουν συνεχώς στον κόσμο. Ποθούμε έναν χριστιανικό κόσμο, που να φλέγεται από τη φλόγα της πίστεως και της αγάπης, που να ακολουθεί τα πάθη και το μαρτύριο, που να βιώνει την Ανάσταση, τη Μεταμόρφωση και την Ανάληψη του Χριστού μας.

paterikos.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης