16 Ιαν. 2019

Ο Επίσκοπος και η χαρισματική προσευχή μιας απλής γυναίκας ...

Ιστολόγιο |


Μ’ έμαθε να προσεύχομαι κατανυκτικά και με δάκρυα μία απλή γυναικούλα

Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης ανέφερε: «Μ’ έμαθε να προσεύχομαι κατανυκτικά και με δάκρυα μία απλή γυναικούλα, που κατοικούσε στο Πέραμα Πειραιώς και την αποκαλούσαν περιφρονητικά όχι με τ’όνομά της, αλλά με το παρατσούκλι “η Αυγουλού”, γιατί πούλαγε φρέσκα αυγά, για να εξοικονομήσει τον “άρτον τον επιούσιον”.

Ως περιοδεύων πέρασα μια μέρα απ’ το φτωχικό της σπίτι, για να εισπράξω μια συνδρομή για το περιοδικό “ΖΩΗ”. Η ίδια απουσίαζε και βρισκόταν εκεί το παιδί της, που διήρχετο την εφηβεία. Έκαιγε το καντήλι στο εικονοστάσι κι έκανα στο παιδί την πρόταση, αν ήθελε, μέχρι να έλθει η μητέρα του να προσευχηθούμε λιγάκι. Κάπως αδιάφορα κούνησε καταφατικά το κεφάλι του και είπε ας προσευχηθούμε. Όταν τελειώσαμε την προσευχή, μου λέει κάπως χαριτολογώντας:

- Α, εσύ δεν ξέρεις να προσευχηθείς!  Εγώ κατεπλάγην απ’ την τολμηρή αυτή παρατήρηση και τον ρώτησα να μου εξηγήσει, πως κατά την γνώμη του πρέπει να προσεύχεται ένας Ορθόδοξος Χριστιανός; - Εγώ κύριε, μου λέει, δεν ξέρω Θεολογία αλλά βλέπω το παράδειγμα της μητέρας μου, που όταν προσεύχεται κραυγάζει συνεχώς “Κύριε Ελέησον”, πέφτει συνεχώς σε μετάνοιες, κτυπάει το στήθος της και τρέχουν ποτάμι τα δάκρυά της!

Μετά απ’ αυτή την αφήγηση, μεγάλωσε η επιθυμία μου να γνωρίσω αυτή την υπέροχη γυναίκα και να διδαχθώ κάτι απ’ τη χαρισματική προσευχή της. Εκείνη την ημέρα δεν ήλθε και αποχώρησα.

Μια άλλη μέρα πέρασα να τη συναντήσω και βρέθηκα μπροστά σε μια συγκλονιστική σκηνή προσευχομένου ανθρώπου. Ο άνδρας της, όπως έμαθα, ήταν ένας μέθυσος και αχαίρευτος, που της έπαιρνε ότι οικονομούσε απ’ τα αυγά και μπεκρόπινε. Εκείνη την ημέρα κατά την οποία πήγα, απ’ το μεθύσι του την είχε ξυλοκοπήσει, της είχε πάρει τα χρήματα και της είχε πετάξει την Καινή Διαθήκη μέσα στο πηγάδι!

Εγώ την βρήκα γονατιστή στο πηγάδι να προσεύχεται και να λέει: Χριστέ μου και Παναγία μου Μεγαλόχαρη, το βιβλίο με τα ιερά γράμματα, το οποίο έριξε ο άνδρας μου στο πηγάδι δεν το έκανε από ασέβεια, αλλά ήταν μεθυσμένος. Κάνε Παναγία μου, τα ιερά αυτά Γράμματα που θα λειώσουν και θα γίνουν ένα με το νερό, να τα πιεί ο άνδρας μου, να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και να σωθεί, να μην πάει στην κόλαση, Χριστουλάκη μου, γιατί ο κόσμος με έχει για καλή, ενώ εγώ η τρισάθλια έχω πολλά αθεράπευτα πάθη και αμαρτίες!

iconandlight.wordpress.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης