11 Σεπ. 2017

Η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

| Ιστολόγιο |


Κάποτε στην Κωνσταντινούπολη, ένας άνδρας είχε κανονίσει μία συνάντηση με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσοστόμο. Ο γραμματέας του Αγίου, όταν πήγε να αναγγείλει την άφιξή του, τον βρήκε απασχολημένο με κάποιον άλλον άνδρα, ο οποίο ήταν σκυμένος κοντά στο αυτί του Αγίου και του υπαγόρευε κάτι, ενώ ο Άγιος έγραφε σε χαρτί αυτά που άκουγε. Ο γραμματέας δεν θέλησε να τους ενοχλήσει και είπε στον επισκέπτη να περιμένει. Κάθε φορά που πήγαινε, τους έβλεπε σε αυτή την εργασία. Στο τέλος, ο επισκέπτης αγανάκτησε και έφυγε.

Όταν βρήκε τον Άγιο μόνο του, του ανέφερε για τον επισκέπτη που έφυγε. Ο Άγιος Ιωάννης τότε τον ρώτησε, γιατί δεν τον πέρασε αμέσως στο γραφείο και αυτός δικαιολογήθηκε ότι δεν ήθελε να τον ενοχλήσει στην εργασία που είχε με τον άλλο άνδρα. Ο Χρυσοστόμος του αποκρίθηκε ότι, δεν υπήρχε κανένας άλλος μέσα στο γραφείο του όλη αυτή την ώρα και ότι ήταν μόνος. Λέγεται ότι ο άνδρας αυτός ήταν ο Απόστολος Παύλος, που εκείνη την ώρα υπαγόρευε στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, την ερμηνεία των επιστολών του.

  Ο Απόστολος Παύλος υπαγορεύει στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την ερμηνεία των επιστολών του 

(Εικόνα του αγιογραφείου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

Γι' αυτόν τον λόγο, σε ένδειξη σημείου και θαύματος αυτού του γεγονότος, το αυτί του Αγίου Ιωάννου είναι μέχρι σήμερα άφθαρτο και βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Η κάρα με το άφθαρτο αριστερό αυτί, φέρεται ότι βρισκόταν ήδη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1204 από τους Λατίνους σταυροφόρους της τετάρτης (Δ') Σταυροφορίας.

Το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το οποίο έχει σχήμα ευλογίας και παραμένει και εκείνο άφθορο (διακρίνονται το δέρμα και τα νεύρα), βρίσκεται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Η κνήμη του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Η κάρα της Μόσχας (Ρωσία)

Το 1655, μετά από αίτημα του τσάρου Αλέξιου της Ρωσίας προς την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου μεταφέρθηκε στη Ρωσία και η Ιερά Μονή αποζημιώθηκε με το μεγάλο ποσό των 2.000 ρουβλίων για αποπληρωμή των δυσβάστακτων χρεών της. Το 1693, μετά από αίτημα της Ιεράς Μονής για την επιστροφή της κάρας, ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας διέταξε η κάρα να κατασχεθεί και να παραμείνει στη Ρωσία, αλλά όρισε και να καταβάλλονται 500 ρούβλια, κάθε 4 χρόνια, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ως αποζημίωση. Μάλιστα τα ρωσικά κρατικά αρχεία τεκμηριώνουν αυτές τις πληρωμές έως το έτος 1735. Η κάρα κρατήθηκε στο Κρεμλίνο της Μόσχας, στον “Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, μέχρι το 1920, όταν κατασχέθηκε από τους Σοβιετικούς και τοποθετήθηκε στο “Μουσείο Ασημένιων Αρχαιοτήτων”. Το 1988, στην 1000ή επέτειο του Βαπτίσματος της Ρωσίας, επεστράφη στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και φυλάσσεται σήμερα στον “Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού” στη Μόσχα.

Η κάρα της Μόσχας, δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες να έχει άφθορο αυτί, όπως πολλοί Ρώσοι πιστεύουν και σύμφωνα με στοιχεία που προσκομίζονται σε διάφορα ρωσικά φόρουμ (π.χ. εδώ), η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όταν έγινε γνωστό, στα τέλη του δεκάτου εβδόμου αιώνα, ότι η κάρα δεν θα επιστραφεί από τους Ρώσους ανταπάντησε ότι δεν επρόκειτο στην πραγματικότητα για την κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αλλά για την κάρα του Ανδρέα Καισαρείας της Καππαδοκίας, γνωστού για την ερμηνεία του στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, που είχε σταλθεί στη Ρωσία, από λάθος όπως είπαν, αντί της αυθεντικής κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η παύση -όπως φαίνεται- των πληρωμών λίγο μετά, συνηγορεί ως ένα βαθμό στην ακρίβεια αυτής της ιστορικής πληροφορίας.

Πηγές

proskynitis.blogspot.gr

talantoblog.blogspot.gr

leipsanothiki.blogspot.gr

saint.gr

mmkaz.narod.ru


 

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης