2 Φεβ. 2017

Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μαριούπολης

| Ιστολόγιο |


 


 Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μαριούπολης

3 Φεβρουαρίου


Ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε, στις αρχές του 18ου μ.Χ. αιώνα, στο νησί Θέρμη. Πρόκειται για το νησί Κύθνο των Κυκλάδων, το οποίο ονομαζόταν και Θερμιά, λόγω των εκεί θερμών ιαματικών πηγών. Ήταν γόνος της γνωστής και ευσεβούς οικογενείας Κοζαδίνου.

Νέος μετέβη στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Εκεί μόναζε και ένας κοντινός συγγενής του. Αγαπούσε με όλη του την καρδιά την μοναχική πολιτεία, γι’αυτό εγκατέλειψε κάθε κοσμική ματαιότητα και εκάρη μοναχός με το όνομα Ιγνάτιος και αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας.

Για την αρετή του κλήθηκε να ποιμάνει ένα απομακρυσμένο ποίμνιο, που βρισκόταν κάτω από σκληρό Ταταρικό ζυγό. Το 1769 μ.Χ. χειροτονήθηκε επίσκοπος Γκοτφέϊ και Κεφάϊ της Κριμαίας. Χαρακτηρίζεται ως καλοκάγαθος και ακαταπόνητος ιεράρχης, που κατέκτησε την αγάπη και τον σεβασμό του ταλαιπωρημένου ποιμνίου του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως του έδωσε, για την καλή διακονία του, τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου και τον έκανε μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι σύγχρονοί του τον χαρακτηρίζουν ως άνδρα τίμιο και ευσεβή, ηθικό, ταπεινό, αγνό και άγρυπνο. Είχε ήρεμη εξωτερική όψη, αγγελική συμπεριφορά, ήταν έμπειρος στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και είχε φυσικά ταλέντα και πολλές ικανότητες. Με τα προσόντα αυτά έμελλε να γίνει ο νέος Μωϋσής του υπόδουλου ποιμνίου του.

 Μητροπολίτης Ιγνάτιος

Πραγματοποίησε το δύσκολο και μεγάλο έργο της εξόδου των Ορθοδόξων Ελλήνων από την Κριμαία, που ήταν υπό τον ζυγό των Τατάρων, στην χριστιανική γη της Αζοφικής, που βρισκόταν υπό την Ρωσική κυριαρχία.

Προσευχόμενος με δάκρυα στον Θεό για τον κατατρεγμό του ποιμνίου του επί έτη, αποφάσισε την αναχώρηση. Είχε συνειδητοποιήσει καλά τον άμεσο κίνδυνο των Ορθοδόξων χριστιανών από πνευματική και φυσική εξόντωση. Άρχισε μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσική κυβέρνηση και πέτυχε να καταλογογραφηθούν οι χριστιανοί της Κριμαίας Ρώσοι υπήκοοι.

Μετά από την Θεία Λειτουργία της 23ης Απριλίου 1778 μ.Χ. στη σπηλαιώδη εκκλησία της Σκήτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάλεσε τους πιστούς να ετοιμασθούν για την έξοδό τους από την γη της δουλείας και της μακροχρόνιας ταπεινώσεως. Κάποιοι έμπιστοι άνθρωποι, ανήγγειλαν σε όλους τους πιστούς της Χερσονήσου, την ακριβή αναχώρηση. Οι Ταταρικές αρχές δεν έμαθαν τίποτε για το επικείμενο γεγονός και έτσι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα πλήθη. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους, τις οικίες και τα κτήματά τους, τις εκκλησίες και τους πατρογονικούς τάφους. Τον Ιούνιο του 1778 μ.Χ. άρχισε η μεγάλη και δύσκολη πορεία. Βαστούσαν την εικόνα της Παναγίας του Μπαχτσισαράϊ που τους προστάτευε. Πνευματικός τους ηγέτης, ήταν ο επίσκοπος Ιγνάτιος. Πενήντα -περίπου- χιλιάδες (50.000) Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκοταταροκρατούμενη Κριμαία. Για το θάρρος, την τόλμη και την ανδρεία που επέδειξε και τον άθλο του αυτόν, η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη απένειμε στον γενναίο και σοφό Ιεράρχη το υψηλό παράσημο «Το Αδαμάντινο Εγκόλπιο της Παναγίας».

Με τις προσευχές του καλού και πιστού ποιμένος τους, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες, ελλείψεις και ασθένειες της μακράς πορείας τους. Όταν παρουσιάσθηκε μία άγνωστη, φοβερή επιδημία κατά την οδοιπορία, ο Άγιος ιεράρχης Ιγνάτιος προσευχήθηκε θερμά στον Άγιο Χαράλαμπο τον θαυματουργό, ο οποίος του εμφανίσθηκε σε όραμα, και συνέδραμε τον λαό». Στην Ρωσική ακτή της Αζοφικής, περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες με την ευλογία του μητροπολίτου Ιγνατίου, θεμελιώθηκε η μεγάλη και ωραία πόλη Μαριούπολη, η οποία αφιερώθηκε στην Παναγία και είχε γύρω της είκοσι τρία (23) ελληνικά χωριά. Στη Μαριούπολη δημιουργήθηκε “Νέα Μητρόπολη” υπό την πνευματική εποπτεία του σεβάσμιου Ιεράρχη, που τώρα υπαγόταν στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία. Πρωταρχική μέριμνα του μητροπολίτου Ιγνατίου ήταν η συνεχής πνευματική καθοδήγηση του ποιμνίου του. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα του νέου τόπου, οι συχνές επιθέσεις των Τούρκων για την επιστροφή των κατοίκων στον χώρο από τον οποίο αναχώρησαν, τους έκαναν φοβισμένους και ταραγμένους, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται μερικές φορές και στον Ιεράρχη τους για τις πολλές δοκιμασίες τους. Ο Άγιος Επίσκοπος δεν πτοήθηκε, ούτε κάμφθηκε αλλά θυμήθηκε την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο της δουλείας και τις συνεχείς κατηγορίες τους στον ελευθερωτή και αρχηγέτη τους θεόπτη Μωϋσή. Ο πιστός δούλος του Θεού Ιγνάτιος αγάπησε τον Θεό με όλη του την καρδιά, την ισχύ και την διάνοια και υπόμενε τους πιστούς του και τους δικαιολογούσε, γιατί είχαν περάσει μαρτυρική ζωή, ενώ μερικοί πόνοι τους συνεχίζονταν. Συνήθιζε να λέει: «Διά της Εκκλησίας και από την Εκκλησία πηγάζει η ουράνια ευλογία και είναι προφανής η επιτυχία σε όλα τα ανθρώπινα έργα και επιτηδεύματα». Έτσι όλα τα αντιμετώπιζε με προσευχή, υπομονή και πραότητα.

Ιερός Ναός του Αγίου Ιγνατίου Μαριούπολης στο Ντονέτσκ

Μένοντας σε πέτρινο κελλί, το οποίο ο ίδιος είχε κτίσει, εξήμισυ χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη, την 3η Φεβρουαρίου του έτους 1786 μ.Χ. παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Πλάστη του, ύστερα από δύο εβδομάδων ασθένεια. Ετάφη στον πρώτο ναό της Μαριούπολης, τον Άγιο Χαράλαμπο. Ο τάφος του έγινε αργότερα μεγάλο προσκύνημα. Οι ευσεβείς κάτοικοι, τιμούσαν ευγνώμονα τον Άγιο πνευματικό τους πατέρα, που τους είχε γίνει ελευθερωτής.

Το 1936 μ.Χ., μετά την επικράτηση του φοβερού αθεϊστικού καθεστώτος, ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους καταστράφηκε. Τότε άνοιξαν τον τάφο του Αγίου στον οποίο βρέθηκε άφθορο το τίμιο λείψανό του. Αργότερα το μετέφεραν αλλού. Κατά την απελευθέρωση της Μαριούπολης η πόλη κάηκε από τους Γερμανούς και μαζί της τα λείψανα του Αγίου. Έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία του Αγίου, που έλεγε ότι το σώμα του θα καεί μαζί με την πόλη.

Ένα μέρος όμως των οστών του, σώθηκε και φυλάσσονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μαριούπολης.

Το 1977 μ.Χ. αναγνωρίσθηκε Άγιος από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία.


iconsv.ru


 

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Donbass - η Μαριούπολη - ιδρύθηκε από αυτόν τον μεγάλο άνδρα, ο οποίος δεν ήταν μόνο ένας ιερέας και μοναχός. Ήταν και ένας “φωτισμένος πολιτικός” που ανησυχούσε για τους Έλληνες της Ταυρίδας και έκανε τα πάντα για την ασφάλειά τους και για την διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης τους, με αποτέλεσμα να μην καταστραφούν ως εθνοτική ομάδα.

Δείτε video από την όμορφη Μαριούπολη, την πόλη που ίδρυσε ο Άγιος Ιγνάτιος

    ΕΔΩ  >   Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μαριούπολης

 


 Η «επιστροφή» του Αγίου Ιγνατίου στη γενέτειρά του, μετά από 300 περίπου χρόνια

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, δωρήθηκαν στην γενέτειρά του Κύθνο, από τον Μητροπολίτη Ντονέτσκ & Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα την 1η Οκτωβρίου 2016, με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. 

Ακολούθησε η μεταφορά και η εναπόθεσή τους προς προσκύνηση, στον κτητορικό της οικογένειας των Κοζαδίνων Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στον οποίο ο Άγιος Ιγνάτιος είχε βαπτισθεί.

 


 Πηγές

imsyrou.gr
http://www.saint.gr/
http://www.naxospress.gr/
http://girnyk.dn.ua/
http://pravkonkurs.ru/
http://www.sv-ignatiy.dn.ua/
https://ua.igotoworld.com/ru


Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης