Αποσπάσματα πρόσφατων ομιλιών του Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Τζεβελέκα, διδάκτορος θετικών επιστημών. (Ψηφιακό Αρχονταρίκι)

 

Η Πλατυτέρα των Ουρανών

 
 • Καθηγητής Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Ντροπή σου, απατεώνα, μέγιστε τύραννε τούτου του αιώνα!

  Ο πιο ανάλγητος και επικίνδυνος πρωθυπουργός που βρέθηκε ποτέ στο πηδάλιο της κατατυραννισμένης Ελλάδας μας! Ο βασανιστής των Ελλήνων! Ο άνθρωπος [;] που μας δουλεύει ψιλό γαζί εδώ και έναν χρόνο! Αυτός που λέει και ξελέει ανάλογα με τις εντολές από το Ισραήλ και το διευθυντήριο της παγκόσμιας ελίτ! Αίφνης ζητά για πολλοστή φορά μία ακόμη προσπάθεια! Επιμηκύνοντας τον Γολγοθά μας παντελώς ατεκμηρίωτα για δύο εβδομάδες. Γιατί δύο και όχι τρεις και όχι τέσσερεις, βιαστή και αρχιληστή των ψυχών και των σωμάτων ημών; Τί ακριβώς ξέρεις ότι θα συμβεί μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες; Πώς το προγνωρίζεις; Ποιά στοιχεία έχεις στην διάθεσή σου; Μήπως ενεργείς ως “τζάμπα μάγκας” εμφανιζόμενος με δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο, γιατί γνωρίζεις ότι θα μεσολαβήσει ένα τρομερό γεγονός που θα μας καθηλώσει πάλι στα ιδιωτικά μας μπουντρούμια και θα σου επιτρέψει να αποσύρεις εκ του ασφαλούς την σημερινή εξαγγελία σου;

 • Δελτίο Τύπου για την επιλογή του τραγουδιού «El Diablo» από την Κύπρο για την Eurovision

  Τό ἐν λόγῳ τραγούδι εἶναι ἕνας ὕμνος στό Σατανά καί προκαλεῖ ἔντονα τά θρησκευτικά συναισθήματα τῆς πλειονότητος τοῦ κυπριακοῦ καί εὐρύτερα ἑλληνικοῦ λαοῦ. Ἑνώνουμε τή φωνή μας μέ τή φωνή τοῦ Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου ΟΕΛΜΕΚ καί ἀπαιτοῦμε ἀπό τό Ραδιοφωνικό Ἵδρυμα Κύπρου νά ἀκυρώσει τή συγκεκριμένη ἐπιλογή. Δέν εἶναι δυνατόν σέ μία Ὀρθόδοξη χώρα, ὅπου παντοῦ τιμᾶται ἡ πίστη στόν ἐνανθρωπήσαντα Υἱό τοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος ἦρθε στή γῆ γιά νά «λύσει» τά ἔργα τοῦ διαβόλου, νά προβάλλονται τέτοιου εἴδους «καλλιτεχνικές» δημιουργίες. Ὅλα σ᾿ αὐτόν τόν τόπο εἶναι ποτισμένα ἀπό τό σέβας καί τήν τιμή πρός τό πρόσωπο τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ. Μέ Αὐτόν συντασσόμαστε κατά τό ἅγιο Βάπτισμα καί διακηρύσσουμε ἔντονα τήν ἀποταγή μας ἀπό τόν Σατανά. Δέν δεχόμαστε ὕμνοι στὸν Σατανά νά ἐξάγονται ἀπό τά ποτισμένα μὲ αἷμα ἁγίων καὶ μαρτύρων χώματα τῆς ἑλληνικῆς γῆς ὡς δῆθεν πολιτισμός. Κάτι τέτοιο μᾶς προσβάλλει κατάφωρα.

 • Μήπως προωθούν την σατανολατρεία;

  Ο διάβολος εδώ και 2000 χρόνια πολεμεί τους ανθρώπους με τα δικά του όργανα και έργα και εμείς αντί να τον αποτάξουμε από την ζωή μας και να συνταχθούμε με τον Χριστό, σύμφωνα και με την ακολουθία των Κατηχουμένων προ του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, θα τον επικαλούμαστε επίσημα; Αν ήταν θέμα που αφορούσε προσωπικά κάποιον τραγουδιστή και όχι να εκπροσωπούσε ολόκληρη την Κύπρο, δεν θα αντιδρούσε κανείς πιστεύω. Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση ασφαλώς και αντιδρούμε και καταδικάζουμε την επιλογή αυτή. Ποιά ήταν τα κριτήρια και οι όροι που ετέθησαν για να επιλεγεί ένα τέτοιου είδους τραγούδι, πολύ χαμηλής ποιότητας και ηθικής; Με την γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σπάνε τα δεσμά του διαβόλου. Και εμείς βαλθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να γκρεμίσουμε τα χριστιανικά ιδεώδη και την Ορθόδοξη Θεολογία; Τέτοιου είδους τραγούδια δεν εκπροσωπούν ούτε την Ορθοδοξία ούτε την Κυπριακή κοινωνία. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους αποφάσεις και αναμένουμε να μας εκπροσωπήσει ένα τραγούδι σοβαρό, να εκπέμπει φως Ορθοδοξίας, και να εκπροσωπεί αυτή την αγιοτόκο νήσο.

 • Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς

  Δεν αγάπησε ποτέ του τα πλούτη. Όσα του έδιναν αμέσως τα έδινε στους φτωχούς. Είχε μισθοδοτήσει ένδεκα οικογένειες χηρών και ορφανών. Χρόνια και χρόνια τους έδινε επίδομα μέχρι που τα παιδιά τους έγιναν δεκατεσσάρων ετών. Βοηθούσε νεαρούς Διακόνους στις σπουδές τους. Ενίσχυε υλικά και πνευματικά όσους είχαν ανάγκη. Υπήρξε ο ακαταπόνητος. Για μισό και πλέον αιώνα λειτουργούσε καθημερινά. Λιτός, απέριττος σε όλες του τις εκδηλώσεις! Πλούτος του και θησαυρός του, κέντρο της ζωής του η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας! Άνθρωπος προσευχής, του οποίου η ζωή ήταν μια διακονία πίστεως και αγάπης. Απλός και πανέξυπνος, εύστοχος στις απαντήσεις του, συνδύαζε την απλότητα και την ιεροπρέπεια, την αφέλεια με την αγιότητα. Δεν είχε σπουδάσει σε Πανεπιστήμια, ούτε σε Εκκλησιαστικές Σχολές, ούτε σε Λύκεια και Γυμνάσια. Και ίσως να μη φοίτησε και σε καμμιά τάξη του τότε Ελληνικού Σχολείου. Όμως άριστα κατείχε την σοφία του Θεού. Ο Θεός δόξασε τον Άγιο Νικόλαο με το να θαυματουργεί. Είναι αμέτρητα τα θαύματά του. Θεράπευε ασθενείς, απομάκρυνε δαιμόνια, προέλεγε το μέλλοντα, έλυνε δύσκολα θέματα, συμβούλευε τα πρέποντα.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Όσιος Παΐσιος

Mount Athos, the "Holy Mountain" of Orthodox

Bird’s eye view of Mount Athos in Greece which is home to 20 monasteries and an important spiritual site for Orthodox Christians.

Συ ορφανών αντίληψις, ενίσχυσις καμνόντων.
Χειμαζομένων ει λιμήν, πτωχών παρηγορία,
αβοηθήτων δύναμις, χηρών παραμυθία.
Συ ευσεβών το στήριγμα, ελπίς απηλπισμένων,
των εναθλούντων έρεισμα, χαρά των τεθλιμμένων.
Συ σκέπη και αντίληψις των Σοι καταφευγόντων,
Συ ει στερέωμα πιστών, ρύστις κινδυνευόντων.
Σην κραταιάν αντίληψιν παράσχου μοι, Κυρία,
επί την Σην ενίσχυσιν θαρρώ, ω Παναγία.
Συ σκέπε, φρούρει, φύλαττε, από παντός κινδύνου,
Συ των παγίδων ρύσαι με του δυσμενούς εκείνου.
Συ μοι γενού βοήθεια, σθένος και προστασία,
Συ μοι, Παρθένε, άχραντε, γενού μοι σωτηρία.
Σε δυσωπώ μεσίτευσον προς λύσιν οφλημάτων
τω Σω Υιώ και άφεσιν πολλών πλημμελημάτων,
Κόρη σεμνή, Βασίλισσα, κόσμου η σωτηρία.
Συ έσο μοι παράκλησις, χαρά, παραμυθία,
ίνα απαύστως εν χαρά υμνώ το όνομά Σου,
και ψάλλων μεγαλύνω Σε και τα θαυμάσιά Σου.

 

Άγιον Όρος - Гора Афон - Света гора

Athanasios D.