Η Πλατυτέρα των Ουρανών

 
  • Μοναχός Δομέτιος, ένας Αγιορείτης ανάμεσά μας

    Ο Αγιορείτης Μοναχός Δομέτιος έζησε για 20 χρόνια στην Ι. Μονή Διονυσίου δίπλα στον γ. Παπαχαράλαμπο και άλλες μεγάλες πνευματικές μορφές του Αγίου Όρους όπως ο Άγιος Παϊσιος. Γιος του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Φρίξου Γιάγκου, ο Δομέτιος ενώ βρισκόταν για σπουδές στην Ελλάδα, ξεκινά όπως όλοι οι νέοι τις προσωπικές του αναζητήσεις για τις έννοιες της ζωής και τους λόγους της ύπαρξής μας. Οι προσπάθειές του στην κοσμική ζωή είναι άκαρπες, μέχρι που μεταβαίνει ως επισκέπτης στο Άγιον Όρος και έρχεται αντιμέτωπος με τις δικές του αλήθειες και τις απαντήσεις που έψαχνε. Ο δρόμος του ήταν πλέον καθορισμένος, όμως είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση του πατέρα του ο οποίος δεν ονειρευόταν αυτό το μέλλον για το παιδί του. Τελικά μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος και μια συνάντηση με τον Άγιο Παϊσιο θα κάμψει και την τελευταία του αμφιβολία για τον δρόμο που έταξε η ζωή στον γιο του.

  • Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κ. Γουργουλιάνης βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση!

    Πρέπει να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας όρους που χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους όπως “φονικός ιός”, “κόκκινος συναγερμός” .... «Τέτοιες πανδημίες λόγω μεταδοτικότητας εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλές γενιές από τότε και πολλά έχουν ξεχαστεί. Αυτός όμως που κάνει μία αναδρομή στην βιβλιογραφία, που είναι συστατικό της έρευνας, θα δει ξανά κινήματα εναντίον της μάσκας, σενάρια συνωμοσίας, θα τα ξαναδεί όλα αυτά και στην πανδημία του 1918, που ήταν η προηγούμενη -πάρα πολύ μεγάλη- πανδημία της ισπανικής γρίπης.Οι διαπιστώσεις είναι ότι έγιναν βιαστικές έρευνες, ανακοινώθηκαν βιαστικά αποτελέσματα, παρέσυραν την ιατρική κοινότητα σε βιαστικές αποφάσεις, επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν έρευνες χωρίς καμμία κρίση, για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματά τους» ...
    (+ BINTEO)

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Όσιος Παΐσιος

Mount Athos, the "Holy Mountain" of Orthodox

Bird’s eye view of Mount Athos in Greece which is home to 20 monasteries and an important spiritual site for Orthodox Christians.

Συ ορφανών αντίληψις, ενίσχυσις καμνόντων.
Χειμαζομένων ει λιμήν, πτωχών παρηγορία,
αβοηθήτων δύναμις, χηρών παραμυθία.
Συ ευσεβών το στήριγμα, ελπίς απηλπισμένων,
των εναθλούντων έρεισμα, χαρά των τεθλιμμένων.
Συ σκέπη και αντίληψις των Σοι καταφευγόντων,
Συ ει στερέωμα πιστών, ρύστις κινδυνευόντων.
Σην κραταιάν αντίληψιν παράσχου μοι, Κυρία,
επί την Σην ενίσχυσιν θαρρώ, ω Παναγία.
Συ σκέπε, φρούρει, φύλαττε, από παντός κινδύνου,
Συ των παγίδων ρύσαι με του δυσμενούς εκείνου.
Συ μοι γενού βοήθεια, σθένος και προστασία,
Συ μοι, Παρθένε, άχραντε, γενού μοι σωτηρία.
Σε δυσωπώ μεσίτευσον προς λύσιν οφλημάτων
τω Σω Υιώ και άφεσιν πολλών πλημμελημάτων,
Κόρη σεμνή, Βασίλισσα, κόσμου η σωτηρία.
Συ έσο μοι παράκλησις, χαρά, παραμυθία,
ίνα απαύστως εν χαρά υμνώ το όνομά Σου,
και ψάλλων μεγαλύνω Σε και τα θαυμάσιά Σου.

 

Άγιον Όρος - Гора Афон - Света гора

Athanasios D.